Psykiatri får inte vara inte politik

Finsk-ryska medborgarforumet:
Psykiatrisk vård får inte användas som politiskt vapen!

20.12.2007

Det har blivit allt vanligare att psykiatrisk tvångsvård används som medel för att tysta den politiska oppositionen i Ryssland. Användning av psykiatrisk vård som politiskt påtryckningsmedel är att betrakta som tortyr.

I juli fördes Larisa Arap, medlem av oppositionsrörelsen Den förenade folkfrontens lokalavdelning i Murmansk, till det psykiatriska sjukhuset i staden Apatity för tvångsvård efter att hon i en oppositionstidning hade berättat om missförhållanden vid sjukhuset.

Den 23 november 2007 fördes Artiom Basyrov, aktiv inom oppositionsrörelsen Det andra Ryssland, till tvångsvård i republiken Maris huvudstad Josjkar-Ola, dagen innan oppositionen planerade att hålla en demonstration. Basyrov var en av arrangörerna bakom demonstrationen.

Basyrov greps av två civilklädda män som inte uppgav sin identitet och inte heller vilken instans de representerade. Männen hävdade att Basyrov hade ”antastat unga kvinnor i andra ändan av staden” och förde honom med våld till ett mentalsjukhus.

Basyrovs familj och släkt har inte fått besöka honom. Enligt Basyrovs advokat får Basyrov tung medicinering och är för tillfället inte förmögen att berätta några detaljer om gripandet.

Det finsk-ryska medborgarforumet kräver att myndigheterna i Ryska federationen omedelbart friger Artiom Basyrov och att alla psykiska och fysiska tvångsåtgärder mot honom upphör.

Dessutom uppmanar finsk-ryska medborgarforumet myndigheterna i Ryssland och republiken Mari att inleda en oberoende undersökning av de händelser som ledde till det rättsstridiga frihetsberövandet av Basyrov.

De ryska myndigheterna bör garantera alla sina medborgares mänskliga rättigheter och grundrättigheter så som de definieras i internationell lagstiftning och i de internationella avtal som Ryska federationen har ratificerat.

Heidi Hautala
ordförande
Finsk-ryskt medborgarforum
+358 50 511 3129

Det finsk-ryska medborgarforumet har grundats av personer som oroar sig över den demokratiska utvecklingen och människorättsläget i Ryssland. Föreningens syfte är att främja samarbetet mellan finska och ryska medborgare och olika folk genom att stöda medborgerlig och samhällelig aktivitet som syftar till att stärka demokratin, de mänskliga rättigheterna och yttrandefriheten i Ryssland.

Finsk-ryska medborgarforumet
http://www.finrosforum.fi/
.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply