Psykiatria ei ole politiikkaa!

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi:
psykiatrista hoitoa ei saa käyttää poliittisena aseena!

20.12.2007

Psykiatrinen pakkohoito keinona poliittisen opposition vaientamiseksi on yleistynyt Venäjällä. Psykiatrisen hoidon käyttöä poliittisena painostuskeinona voidaan pitää kidutuksena.

Heinäkuussa Larisa Arap, oppositioliike Yhdistyneen kansalaisrintaman Murmanskin paikallisosaston jäsen, kuljetettiin Apatiitin kaupungin psykiatriseen sairaalaan pakkohoitoon sen jälkeen, kun hän oli kertonut sairaalan väärinkäytöksistä opposition lehdessä.

Viimeksi oppositioliike Toisen Venäjän aktivisti Artjom Basyrov vietiin pakkohoitoon Marin tasavallan pääkaupungissa Joshkar-Olassa 23. marraskuuta 2007, vain päivää ennen opposition suunnittelemaa mielenosoitusta, jonka yksi järjestäjistä Basyrov oli.

Basyrovin pidätti kaksi siviiliasuista miestä, jotka eivät ilmaisseet henkilöllisyyttään, eivätkä edustamaansa tahoa. Miehet väittivät Basyrovin “ahdistelleen nuoria naisia kaupungin toisella laidalla” ja saattoivat hänet väkisin mielisairaalahoitoon.

Basyrovin perhettä ja sukulaisia ei ole päästetty tapaamaan häntä. Basyrovin asianajajan mukaan Basyrov on raskaan lääkityksen alla, eikä kykene tällä hetkellä kertomaan tarkasti pidätyksensä yksityiskohtia.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi vaatii Venäjän federaation viranomaisia vapauttamaan Artjom Basyrovin välittömästi ja lopettamaan kaikki häneen kohdistuvat henkiset ja fyysiset pakkotoimet.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi kehottaa lisäksi Venäjän ja Marinmaan viranomaisia käynnistämään puolueettoman tutkimuksen tapahtumista, jotka johtivat Basyrovin oikeudettomaan vapaudenriistoon.

Venäjän viranomaisten tulee turvata kaikkien kansalaistensa ihmis- ja perusoikeudet niin kuin ne on määritelty kansallisessa lainsäädännössä ja Venäjän federaation ratifioimissa kansainvälisissä sopimuksissa.

Heidi Hautala
puheenjohtaja
Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
+358 50 511 3129

Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin ovat perustaneet Venäjän demokratiakehityksestä ja ihmisoikeustilanteesta huolestuneet henkilöt. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää Suomen ja Venäjän kansalaisten ja kansojen välistä yhteistyötä tukemalla kansalais-yhteiskunnallista toimintaa demokratian, ihmisoikeuksien ja sananvapauden vahvistamiseksi Venäjällä.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
http://www.finrosforum.fi/.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply