Putinvänlig skolbok godkänd

Odious history textbooks may transform future citizens into an army of puppets. Or – universal soldiers. Ceramic figures from the tomb of emperor Qin Shuhuan. III century BC.Ryska myndigheter har godkänt en kontroversiell ny lärobok i nutidshistoria som rättfärdigar Sovjetledares handlingar och hyllar president Vladimir Putin.

Läroboken Rysk historia 1945-2007 kommer inledningsvis att provas ut i skolor i fem ryska regioner i väntan på nationellt godkännande. Den är baserad på en lärarhandledning som tidigare i år publicerades av Kremlvänliga historiker.

Handledningen beskrev Stalin som “effektiv” och rättfärdigar fängslandet av den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij, som greps 2003 – enligt kritiker på uppdrag av Kreml.

Läroboken ska enligt förläggaren ha godkänts i förra veckan och väntas ingå i en officiell lista som på onsdagen publiceras i regeringens tidning Rossijskaja Gazeta.

– Vi rättfärdigar inte Stalins bestraffningar men vi stigmatiserar honom inte heller på varje sida, sade Pavel Danilin, en av lärobokens författare och forskare på en Kremlvänlig tankesmedja.

Boken finns inte ännu tillgänglig i handeln och de 1 000 böcker som tryckts har skickats direkt till de berörda skolorna där de kommer att användas i undervisningen under 2008.

25.12.2007 TT-AP

Kommentar:

“Det skall börjas i tid som stort skall bli.” Indoktrinering av skolbarn och omskrivning av historien för att passa de makthavande är en given del av ett auktoritärt samhälle. Det vilar något av Orwells 1984 över dagens utvecklingstendenser i vårt östra grannland. En bakgrundsbeskrivning till ovanstående nyhetsrelease finns på Robert Amsterdams blogg: Rewriting Russian History: In Search of a “Short Course”. Helsingin Sanomat hade ett reportage om historieboken i november: “Stalin portrayed as hero in new Russian school textbook“..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply