Ryssar arga över svenskt show-nummer

“Vi tänker inte lägga mer energi på de exhibitionistiska dårar vars ryssofobi borde få dem inspärrade snarare än placerade på Globens scen”, skriver ryska ambassaden.

Det har blåst upp en skandal kring en sketch i svenska Melodifestivalen. Ryska ambassaden i Sverige är allt annat än nöjda med det rysk-inspirerade sång- och dansnumret i lördagens Melodifestival och fördömer nu inslaget i tv-showen.

– Det är obegripligt varför Sverige skulle visa sådan okunnighet i sin tolkning av Ryssland, säger Anatoly Kargapolov, talesman för den ryska ambassaden.

I det följande Svenska dagbladets reportage över incidenten.

Det var under omröstningen i Melodifestivalens final som en komikerensemble inledde sitt shownummer med en kortare förinspelad sketch.

Där möter utsända svenskar den så kallade “schlagermaffian” som gestaltas av en typisk maffialedare i pälsmössa flankerad av en snygg tjej och vakter med revolvrar.

Sketchen fortsätter senare med ett sång och dansnummer till låten “Tingeling” med matrjosjkadockor, kosackdansare, en kör med ryska officiersuniformer och lättklädda tjejer i tajta shorts med röda stjärnan på.

Enligt Kargapolov ska flera anställda vid ambassaden tagit illa vid sig och menar att showen var provocerande och ett ovidkommande porträtt av rysk kultur.

– Jag är verkligen upprörd över att svenskar fortsätter att hålla fast vid de trångsynta och föråldrade ryska stereotyperna, säger Kargapolov.

Även den ryska ambassadören har blivit informerad men har själv inte hunnit se inslaget eftersom han varit på tjänsteresa.

Ambassaden ser dock allvarligt på vad som hänt och har formulerat ett officiellt uttalande:

“Vi tänker inte lägga mer energi på de exhibitionistiska dårar vars ryssofobi borde få dem inspärrade snarare än placerade på Globens scen”, skriver ambassaden.

På SVT menar man att sketchen var en parodi, som aldrig var menad att förnedra Ryssland.

– Det är klart jag blev lite ledsen när folk tar illa upp. Det var inte meningen att förnedra någon, utan tänkt som en sketch som bygger på svenska folkets fördomar om Ryssland, säger Ronnie Lans, projektledare för Melodifestivalen till SvD.se.

– Det var inte en spark mot Ryssland, faktiskt i så fall mer som en flört. Möjligen en spark mot folkets fördomar.

Kan du förstå att ryssarna tar illa upp?

– Det kan jag väl säga att jag kan göra.

Enligt Ronnie Lans har Melodifestivalen tidigare gjort liknande parodier, bland annat om Stockholmares fördomar om Leksand inför delfinalen i Dalarna.

Tänker ni be om ursäkt?

– Vi har bett om ursäkt i två radiointervjuer, säger Ronnie Lans.

I en intervju med Nyhetskanalen kommenterar en av komikerna bakom showen inslaget såhär:

– Jag vill egentligen inte uttala mig så mycket om det, eftersom det är ju väldigt känsligt det här med politik och melodifestival. Men jag kan säga så här: Det verkar som att de överreagerar lite när de går till en sådan här attack mot ett humorinslag, säger Micke Lindgren till Nyhetskanalen.se.

Anatoly Kargapolov säger till SvD.se att man accepterat ursäkten och att man nu vill lägga händelsen bakom sig.

Men risken finns, som han ser det, att shownumret kan komma att skada Sveriges chanser i den stora Europafinalen i Moskva.

– Om ryska medborgare kunnat se vad som hände på Globens scen, är jag ganska övertygad om att antalet röster till det svenska bidraget kommer att minska, säger han.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply