Saransk: mitä festivaali tuo tullessaan?

Saransk: mitä festivaali tuo tullessaan?
Erzjan Mastor, 15.07.2007
http://www.erzia.saransk.ru/arhiv.php?n=1900&nom11=261

19.-21. heinäkuuta Mordvan tasavallan pääkaupungissa Saranskissa pidetään Suomalais-ugrilaisten kansojen 2. kansainvälinen festivaali. Tapahtuma on jälleen yksi pramea juhla, jonka tosiasiallinen tarkoitus peittää Venäjän suomalais-ugrilaisten kielten katastrofaalinen tila.

Lastentarhoissa ja kouluissa suomalais-ugrilaisia kieliä ei kuule juuri ollenkaan. Kieliä opetetaan kouluissa vain valinnaisina oppiaineina. Sen sijaan järjestetään lukematon määrä kaikenlaisia kokouksia, seminaareja, festivaaleja ja kulttuuriristeilyjä. Tällaisilla tapahtumilla viranomaiset haluavat vain tainnuttaa alkuperäisväestön, jotta se ei heräisi enää koskaan.

Festivaalin osallistujat! Katsokaa Saranskin talojen etusivuja: viranomaiset eivät sallineet ripustaa ersän ja mokšan kielisiä kylttejä edes festivaalin ajaksi! Kuunnelkaa Saranskin puhetta! Kuuletteko jossain ersän kieltä? Ette. Saransk ei ole ersän ja mokšan kansojen pääkaupunki, vaan tavallinen venäläinen kaupunki, jonka hyvinvointiin on sijoitettu sievoiset summat suomalais-ugrilaisten rahoja.

Marilaiset, komit, karjalaiset, udmurtit, Venäjän kaikki suomalais-ugrilaiset kansat, tietäkää, että viranomaiset, jotka kieltävät alkuperäiskansoja puhumasta omaa kieltään omassa historiallisessa kotimaassaan, puskevat kansat unholaan.

Lisää aiheesta:

http://www.mari.ee/rus/news/soc/2007/07/05.htm.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply