Saranskilaisia opiskelijoita pakotetaan festivaaliin

Saranskilaisia opiskelijoita pakotetaan osallistumaan festivaaliin
Kominarod.Ru, 19.07.2007
http://kominarod.ru/gazeta/news_slav/2007/07/19/russiannews_7194.html

Saranskilainen bloggeri vovanovna kirjoittaa kaupungissa tänään alkaneesta suomalais-ugrilaisesta kulttuurifestivaalista:

On alkamassa festivaali “Terve, Fenno-Ugria!” Ihmisiä haalitaan tapahtumaan katsojiksi. Saranskin yliopiston kielitieteen laitoksen ilmoitustaululla on lista opiskelijoista, joita velvoitetaan osallistumaan festivaaliin. Juuri kävivät minun luonani, kysyivät, enkö halua osallistua. En, ystävät, minä lähden lomalle!

Festivaalin aikana nähdään paljon kansantansseja ja kuullaan kansanlauluja. Mutta onko Venäjän suomalais-ugrilaisten kansojen arki pelkkää tanssia ja laulua? Heidän tulee voida käyttää omaa kieltään täysipainoisesti; heidän perinteinen kulttuurinsa, elinkeinonsa ja yhteiskunnallinen rakenteensa tarvitsevat tukea.

Missä ovat Saranskissa katukyltit ersän ja mokšan kielillä? Montako tuntia opetetaan kouluissa äidinkieltä pienille ersä- ja mokšalapsille? Hoidetaanko virallisia asioita ollenkaan ersän ja mokšan kielillä?

Jos ersäläinen ja mokšalainen kulttuuri olisivat todella eläviä Saranskissa, pitäisikö opiskelijoita pakottaa tällaisiin virallisiin festivaaleihin? Ei, he menisivät mielellään ihan itse!

Ersien kansalliseen juhlaan (Rasken Ozks) saapui useampi tuhat ersäläistä maailman eri kolkista (omalla kustannuksella!). Tähän ei tarvittu viranomaisten ponnistuksia eikä erityisiä kuluja. Juhla oli todella aito osoitus ersien kansan elinvoimasta.

Juuri nimenomaan ersäaktivisteja, jotka ovat tehneet työtä ersien kansallisen uudelleenherätyksen puolesta, ei kutsuttu viranomaisten näytösfestivaaliin. Marilaisia aktivisteja ei myöskään kutsuttu, pelossa, että he voisivat kertoa ersien ja marien tilanteesta niin kuin se tosiasiassa on..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply