Skandaalinkäryinen maailmankongressi

Suomalais-ugrilaisten kansojen viides maailmankongressi Hanti-Mansijskissa oli skandaalinkäryisin kokousten historiassa, kirjoittaa Ivan Nikolaev. Viron, Suomen ja Unkarin presidentit poistuivat salista Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Konstantin Kosatshovin puheen johdosta. Kolmen presidentin ulosmarssia ei näytetty uutisissa.

Kosatshov väitti, että Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves yllytti puheessaan Venäjän suomalaisugrilaisia separatismiin. Kun lukee Ilveksen puhetta, käy kuitenkin heti selväksi, että puhe oli demokraattisista arvoista. Kosatshov itse samaisti täysin sopimattomasti marien kansallisen liikkeen johtajan Vladimir Kozlovin pahoinpitelyn tallinnalaisten huligaanien riehumiseen.

Kosatshovin puhe vain nosti Viron presidentin suosiota. Monien kongressin delegaattien mielestä Kosatshovin puhe rikkoi suomalaisugrilaisten vieraanvaraisuuden perinnettä. Eräs delegaatti sanoi luottavansa enemmän suomalais-ugrilaisen kansan edustajaan, koska tämä tietää ja ymmärtää suomalaisugrilaisten ongelmat.

http://www.mari.ee/rus/articles/soc/2008/07/01.html

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply