Ställningstagande med anledning av Magomed Jevlojevs död

Ställningstagande med anledning av Magomed Jevlojevs död

Det finsk-ryska medborgarforumet uttrycker sin bestörtning över nyheten att Magomed Jevlojev, grundare av webbplatsen Ingushetiya.Ru, har dödats.

Jevlojevs största insats bestod i att försvara laglighet och grundlagsenliga rättigheter för alla medborgare i republiken Ingusjien. Han tog avstånd från den våldsvåg som sköljde över landet. Han var en fredens man i en region som plågas av ständiga och okontrollerbara konflikter.

Jevlojev ansåg sig inte vara oliktänkare, utan ansåg att det bara är hans skyldighet att så sanningsenligt som möjligt rapportera om det som sker i republiken. Tack vare hans stora mod kunde ingusjierna berätta för världen om det massiva valfusket i Ingusjien under det ryska dumavalet.

Vi minns Magomed Jevlojev som en vän efter att han deltog i Finsk-ryska medborgarforumets andra seminarium i Helsingfors i juni 2008. På seminariet talade han om censuren i dagens Ryssland.

Vi vill framföra vårt djupa deltagande med Magomed Jevlojevs familj och vänner.

Helsingfors, 31.08.2008

Mera information:

Heidi Hautala
ordförande
Finsk-ryska medborgarforumet
+358 50 511 3129

Kerkko Paananen
sekreterare
Finsk-ryska medborgarforumet
+358 440 707 710.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply