Stoppa förföljelsen i Nizjnij Novgorod!

Finsk-ryska medborgarforumet: Stoppa förföljelsen i Nizjnij Novgorod!

Tisdagen 20 mars slog myndigheterna till mot de oppositionella i Nizjnij Novgorod och Arzamas i Ryssland.

Polisen gjorde husundersökning hemma hos flera mänskorätts- och oppositionsaktivister och beslagtog datamaskiner, mobiltelefoner och utrikespass. Tillslaget riktade sig både mot aktivister inom det oppositionella Andra Ryssland och mot Stiftelsen för tolerans i Nizjnij Novgorod, vars kontorsutrymmen stängdes och belades med sigill.

Det finsk-ryska medborgarforumet uttrycker sin stora bestörtning över händelserna och kräver att all förföljelse av mänskorätts- och oppositionsaktivister omedelbart stoppas. Myndigheternas åtgärder är helt klart riktade mot medborgaraktivister som står i opposition till de nuvarande makthavarna. Det föreligger en stor risk för att skenrättegångar förbereds, genom vilka man strävar att slutgiltigt förkvävä all verksamhet bland politiska dissidenter.

Det finsk-ryska medborgarforumet följer noggrannt med händelserna i Nizjnij Novgorod och avser att informera omvärlden om dessa så heltäckande som möjligt. Förföljelsen av oppositionella och mänskorättsrörelsen utgör inte längre enstaka lokala företeelser, utan de bör ses som en del av ett brett upplagt angrepp mot det fria medborgarsamhället.

Tilläggsuppgifter:

Heidi Hautala
ordförande
Finsk-ryska medborgarforumet
+358 50 511 3129

Kerko Paananen
sekreterare
Finsk-ryska medborgarforumet
+358 440 707 710

Läs också:

Police raids in Nizhny Novgorod
Finrosforum, 20.03.2008
http://www.finrosforum.fi/?p=1011

“Our Worst Fears Are Coming True”
Oksana Chelysheva, 20.03.2008
http://www.finrosforum.fi/?p=1012

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply