Suomen etninen puhdistus

Suomen sotasurmat 1914-1922 -projektin puitteissa tehtiin myös tutkimus venäläissurmista Suomessa. Tutkimus valotti Suomessa oleskelleiden ja asuneiden venäläisten kohtaloita kyseisen ajanjakson aikana. Venäläissurmia tutkivat sotasurmaprojektin johtaja dosentti Lars Westerlund, tutkija ja poliittisen historian dosentti Kristiina Kalleinen ja projektin ulkopuolella TT Jyrki Loima.

Suomessa menehtyneiden venäläisten kohtalot ovat tähän mennessä saaneet vain vähäistä huomiota osakseen. Muutamien yksittäisten tutkijoiden lisäksi asiaan on kiinnittänyt huomiota vuonna 1996 Seppo Rustanius, jonka laatima aihetta käsittelevä dokumentti Tie tuntemattomaan esitettiin TV 2:n dokumenttiprojektin historiakirjassa tammikuussa 1996.

Kaiken kaikkiaan voidaan arvella Suomessa menehtyneen vuoden 1918 aikana 2000-3000 Venäjän kansalaista. Kaikkien Suomessa oleskelevien siviilivenäläistenkään kohtalo ei ollut kehuttava noina aikoina, sillä hyvin suuri osa heistä määrättiin palaamaan “kotimaahansa” siitä huolimatta, että he olivat saattaneet syntyä ja elää koko elämänsä Suomessa. “Ryssänviha” eli Suomessa vahvana vuoden 1917 jälkeen.

Historian professori Heikki Ylikangas on kirjoittanut venäläissotiladen ja -siviilien kohtalosta Suomessa vuonna 1918 teoksessaan Tie Tampereelle, joka on dokumentoitu kuvaus Tampereen antautumiseen johtaneista taisteluista. Alla ote kirjasta:

Uusinta tutkimusta vuodesta 1918
Kristiina Kalleinen, Työväentutkimus (2002)
http://www.tyovaenperinne.fi/tyovaentutkimus/2002/kalleinen.htm

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply