“Suomi kohtelee Venäjää kuin kehitysmaata”

Omat koirat purevat

Omat koirat purevat Suomen ja Venäjän puutullikiistassa. EU:n teollisuuskomissaari Günther Verheugen viittaa venäläislehtien mukaan kintaalla Suomen näkökulmille. Komissaarin mielestä suomalaiset puuntuojat kohtelevat Venäjää kuin kehitysmaata.

Nopeaa ratkaisua Venäjän kaavailemien raakapuun vientitullien poistamiseksi toivovat suomalaiset kauppapolitiikan viranomaiset ja asiasta Moskovassa alkuviikosta neuvotellut ministeri Paavo Väyrynen (kesk) saavat EU:lta jääkylmää vettä niskaansa.

Samaan aikaan, kun Väyrynen neuvotteli puutulleista talous- ja kehitysministeri Elvira Nabiullinan kanssa, venäläislehdet The Moscow Times ja St. Petersburg Times julkaisivat uutisia EU-komission varapuheenjohtajan, teollisuuskomissaari Günter Verheugenin Venäjän-vierailulta.

Kauppa- ja teollisuusministeri Viktor Khristenkon tavannut Verheugen ilmaisi venäläislehtien mukaan sympatiansa Venäjän puutulleille.

– Sellainen tilanne, jossa jotkut Euroopan maat tuovat venäläistä puutavaraa, jalostavat sen rajalla ja sitten myyvät sen takaisin merkittävästi kalliimmalla, ei ole hyväksyttävä, Verheugen totesi tiistaina julkaistussa St. Petersburg Times -lehden uutisessa.

– Nämä puuntuojamaat (Suomi ja Ruotsi) kohtelevat Venäjää kuin kolmannen maailman maata, Verheugen totesi lehden mukaan.

Verheugen totesi lehtien mukaan myös, että EU pyrkii saamaan neuvottelut EU:n ja Venäjän kumppanuus- ja yhteistyösopimuksesta käyntiin ennen kesäkuun lopussa Siperian Hanti Manskissa pidettävää EU-Venäjä-huippukokousta.

Venäjän ja EU:n edellinen sopimus on ollut katkolla viime joulukuusta lähtien, kun Liettua ei ole hyväksynyt neuvottelujen aloittamista Venäjän kanssa. Syynä on ennen kaikkea kiista energiatoimituksista.

Komissaari Verheugen ennusti Moscow Timesille, että ratkaisu Liettuan kanssa syntyy pian, ja neuvottelut voivat alkaa.

Lähde: Kauppalehti, 21.05.2008

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment
  1. Toivottavasti tämä juttu on lehtiankka. Mihinkä oikein Saksan hyvinvointi perustuu, ellei teollisuudessa aikaansaatuun jalostusarvoon? Ja mistäköhän “halvat” raaka-aineet oikein tulevat, elleivät merkittävässä määrin rajan takaa? Ja minneköhän jalostetut tuotteet oikein lähtevät, elleivät merkittävässä määrin vientinä ulkomaille?
    Iljettävää puuhaa – saksalaiset ostavat halvalla raaka-aineita, jalostavat nitä tuotantolaitoksissaan, ja myyvät kalliimmalla ulkomaille. Kyllähän tuollaiseen peliin pitäisi saada loppu tullimaksuilla, eikös vaan?
    Kokonaisuuden kannalta Suomen teollisuutta rasittavat puutullit ovat niin merkityksetöntä Berliinin horisontista katsottuna, ettei nyt tuollaisilla saisi häiritä Saksan kahdenkeskiset energiaostot Venäjältä.
    Hieno asia ettei Latvialla ja Puolalla ole Suomen kaltaiset ambitiot olla EU:n mallioppilas …….

Leave a Reply