Syömälakossa yli kuukauden

Tšetšenialainen ihmisoikeusaktivisti syömälakossa Strasbourgissa yli kuukauden!

Itškerian hallituksen entinen viestintäministeri, kansainvälisen Rauha ja ihmisoikeudet -yhdistyksen johtaja Said-Emin Ibragimov, aloitti 1. syyskuuta syömälakon Strasbourgissa. Hän on nyt ollut syömälakossa yli kuukauden.

Ibragimov vaatii YK:lta, Euroopan Neuvostolta ja Euroopan Unionilta “Tšetšenian kysymyksen oikeustieteellistä käsittelyä”, ml. Venäjän harjoittamien törkeiden ihmisoikeusrikkomusten ja ns. Itškerian tasavallan itsenäisyyden hyväksymisen mahdollisuuksien käsittelyä.

Ibragimov kertoi vaatimuksistaan venäläisen Memorial-ihmisoikeusjärjestön ylläpitämän Kaukasian tilannetta käsittelevän Caucasian Knot -uutistoimiston ja verkkojulkaisun toimittajille. Jo 20. elokuuta Ibragimov julkaisi avoimen kirjeen, jonka hän lähetti YK:n kansliaan, Euroopan Neuvostoon ja useille kansalaisjärjestöille.

Yli kuukauden kestänyt syömälakko on osoittautunut yhä haitallisemmaksi Ibragimovin terveydelle; syömälakko on aiheuttanut haittavaikutuksia hänen hengitysteilleen. Tämä on jo seitsemäs kerta kun Ibragimov on syömälakossa; yhteensä syömälakot ovat kestäneet 190 vuorokautta. Ibragimov oli aikoinaan huipputason urheilija, nyrkkeilyn Euroopan mestari.

Ibragimov epäilee Venäjän viranomaisten käyttävän sodan loppumisen retoriikkaa ja sotatoimien höltymistä “tšetšeenien kansanmurhan suunnitelmien päivittämiseksi tuleviin eduskunta- ja presidenttivaaleihin nähden”. Hän epäilee myös kansainvälisten yhteisön hiljaa hyväksyvän “Venäjän yritykset peitellä sotarikoksiaan ja välttää ansaitsemansa rangaistuksen”.

Ranskassa pakolaisen statuksella pysyvästi oleskeleva Said-Emin Ibragimov toivoisi saada suoran vastauksen kysymykseensä: käsitelläänkö Tšetšenian kysymystä koskaan kansainvälisen oikeuden periaatteita kunnioittaen?

Yli kuukauden kestäneen syömälakon oli määrä päättyä mikäli jokin mainituista kansainvälisitä vaikutusvaltaisista elimistä vastaisi kirjallisesti aktivistin kirjeeseen. Siinä yhteydessä hän saikin puheenvuoron Euroopan Neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa 2. lokakuuta.

Tšetšeenipakolaiset, jotka osallistuvat Ibragimovin johtaman kansalaisjärjestön toimintaan, ovat kertoneet mm. separatistien sähköisille tiedotusvälineille Ibragimovin puheenvuoron yhteydessä järjestetystä rauhanomaisesta mielenosoituksesta 2.lokakuuta Euroopan Neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen edustalla.

Omaistensa mukaan Ibragimov ei päässyt kuuntelemaan Dick Martyn puheenvuoroa hänen syömälakostaan. Kesken omaa puheenvuoroaan Ibragimov pyörtyi ja menetti tajuntansa. Hänet vietiin sairaalan teho-osastolle, jossa häntä hoidettiin viime viikolla useita päiviä. Hänet oli määrä kotiuttaa tähän viikkoon mennessä. Viime viikolla Ibragimovin puhelimeen on vastannut hänen tyttärensä Zarema.

Elina Rahimova.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply