Tillståndet i Ryssland

Idag publicerade Hufvudstadsbladet min artikel om situationen i Ryssland:

http://www.finrosforum.fi/Document/HblMikael01062007.pdf

/ Mikael

Ryssar är inte mindre värda

Carl Fredrik Sandelin drar en lans för Putins auktoritära styre i onsdagens Hbl. Hans åsnebrygga är en kritik av USA. Eftersom USA gör sig skyldigt till övergrepp i sitt krig mot terrorismen har Ryssland ett alibi för ingrepp mot demokrati och mänskliga rättigheter. Resonemanget är en befängd kålsuparteori, som nog inte ger rätt att skrota våra ideal om mänskliga rättigheter.

Sandelins påstående att man i Ryssland idag inte är intresserad av västdemokratin som förebild är nästan skrämmande. Det ryska folket känner, tänker och fungerar på ett annat sätt än vi västeuropéer, kantänka. Konklusionen blir att ryssarna inte vill vara förtjänta av samma fri- och rättigheter som vi har. Det är en märklig rasism som förespråkas – jag upplever nog ryssar som likvärdiga mänskor med helt samma mänskliga rättigheter som kommer mig själv till del.

Sandelin berättar vidare att den ryska ekonomin har kraftigt förbättrats, utbildning och teknologi håller god standard, och statsledningen stöds av 80 % av folket, som nu har vad det vill ha: ordning och god ekonomi. Beskrivningen kunde lika väl gälla för Hitlers glansdagar på 30-talet. Med facit i hand låter man sig ändå inte imponeras. Folkopinionen saknar relevans i ett auktoritärt samhälle. Utan yttrandefrihet och fri opinionsbildning kan ju inget alternativ till den officiella sanningen hävda sig.

Sandelin säger att läget nu har stabiliserats i Ryssland, efter att de ryska oligarkerna tidigare “lade beslag på ryska statens egendom och blev rika på folkets bekostnad”. Påståendet är en märklig anakronism. I Putins Ryssland mår oligarkerna bättre än någonsin tidigare. På Forbes förteckning över världens rikaste mänskor finns idag 53 ryska miljardärer i dollar, antalet ökade med 20 under senaste år. Deras gemensamma egendom uppgår till 282 miljarder dollar, ökade med 110 miljarder under senaste år. När Putin tillträdde fanns det inte en enda ryss med miljardförmögenhet. Idag finns det fler miljardärer i Moskva än i någon annan stad i världen. Däremot får gatubarnen i St.Petersburg ty sig till finländsk humanitär hjälp insamlad av volontärer.

Korruptionen är stommen i Rysslands nya ekonomi. Under Putins tid har det byggts upp en unik feodal maktstruktur. Hovet består av 12 sk. tedrickande baroner, under dem finns ca 1,5 miljoner statsbyråkrater och som vasaller fungerar en armé med drygt 4 miljoner “siloviki” – poliser, soldater och säkerhetstjänst. Alla har rätt till sin del av kakan och allting är till salu. Att få en högre post vid ett ministerium kostar en miljon dollar, men också trafikpolisen måste betala 5000 dollar för att få sin tjänst. Den som bilat i Ryssland vet hur polisen sköter sin “return on investment”. Korruptionens prislista varierar, ovanstående siffror kommer från Newsweek.

Under Putins tid har Ryssland följaktligen sjunkit allt djupare i förteckningen över korrumperade länder; bland 163 länder har positionen försämrats från 82 till 129 (Transparency International). Världsbanken publicerar en rapport “Governance Matters“, som rangordnar världens länder enligt kriterier som politisk stabilitet, demokrati, laglighet och korruption. Ryssland placerar sig här på position 151 bland 208 länder, i gott sällskap av Zwasiland och Zambia. Freedom House är ett ansett institut som klassificerar friheten i världens länder. Under Putins tid har Ryssland fallit i rang från “delvis fritt” till “inte fritt”, den allra lägsta kategorin.

Situationen i Ryssland försämras alltså år för år. Det kan man nog inte längre ställa kommunismen till last, hur bekvämt det än vore. Putin kallar sitt styre “lagens diktatur”, men det finns nog ingen lag, desto mer av diktatur. Också Sandelin borde inse att kejsaren inte har några kläder.

Jag instämmer i Sandelins klagan över att det inte publiceras goda nyheter från Ryssland. Jag ser fram emot den dag det finns goda nyheter att rapportera.

Mikael Storsjö

Helsingfors.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment
  1. Själv bor jag i Finland, och har nog inte sett sådana tendenser i nämnvärd utsträckning, vare sig ute i samhället eller inom den egna familjen.
    De som förespråkar en “suverän demokrati” och mindre behov för ryssar att åtnjuta mänskliga rättigheter än för oss andra eurupéer – de är dessa mänskor som har en rent rasistisk inställning till ryssar som mänskliga individer.

Leave a Reply