Tjetjensk kör får stanna i Finland

Alla de sjutton personer som ingick i den tjetjenska Zjovchar-kören och i höstas ansökte om asyl får stanna i Finland. En familj på fem personer flyttade i går till Helsingfors.

Flyttlasset gick i går morse från flyktingcentret i Joutseno till Rönnbacka och familjen Jupajev har knappt hunnit dra andan innan Hbl dyker upp.

Fjortonåriga Chedas varmbruna ögon tindrar av lycka då hon säger att hennes mamma har lovat att familjen aldrig mer ska flytta.

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2008/7/25/d15820.php

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment
 1. Hårdare klimat vid Medelhavet
  Johanna Westman, 27.07.2008
  http://hbl.fi/text/ledare/2008/7/27/d15904.php

  Medmänsklighet är fortfarande en tillåten, ja till och med önskvärd egenskap hos medborgarna. Den dag medmänniskors olycka inte förmår provocera välmående finländare i gemen till givmildhet står det illa till.

  Fredagens Hbl innehöll också en annan nyhet som bottnar i medmänsklig aktivitet. En grupp tjetjener har beviljats uppehållslov i Finland, hithjälpta av bland andra Mikael Storsjö som därför är misstänkt för “ordnande av olaglig inresa”.

  Beslutet kan antas vara utslagsgivande och åtalet av den orsaken utebli. Utan dessmera insikt i de juridiska argumenten säger i alla fall sunda förnuftet – och hjärtat – att vanlig medmänsklighet inte är straffbar; inte om man gör det utan ekonomisk vinning för egen del.

  Rumäner är EU-medborgare med rätt till fri rörlighet inom unionen, tjetjener är non-EU. Den stora skillnaden är att tjetjener behöver visum för att komma lagligt över gränsen.

Leave a Reply