Törkeä hyväntekijä

Mikael StorsjöRajavartiolaitos epäilee Suomalais-venäläisen kansalaisfoorumin hallituksen jäsenen, yrittäjä Mikael Storsjön, syyllistyneen “törkeään laittoman maahanmuuton järjestämiseen”. Hän on auttanut useita tšetšeenipakolaisia saamaan turvan Suomesta.

Helsingin Sanomat kertoi kesäkuussa, että rajavartiolaitos epäilee kahta Storsjön Suomeen auttanutta tšetšeenipakolaista väärennysrikoksesta. Amnestyn pakolaisasiantuntija muistuttaa, että turvapaikanhakijan maahantulo ei voi olla koskaan laiton, vaikka se tapahtuisi väärin paperein.

Tšetšenia-aktivisti: Olen pääepäilty maahantulojutussa

Helsinkiläinen yrittäjä Mikael Storsjö sanoo olevansa mies, jota Rajavartiolaitos epäilee 15 tšetšeenin törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Tuotujen joukossa on miehiä, naisia ja lapsia. Kaikki ovat anoneet turvapaikkaa ja heidät on sijoitettu vastaanottokeskuksiin eri puolille Suomea.

Rajavartiolaitos kertoi rikosepäilystään torstaina [04.06.2009]. Sen mukaan maahan tulleet ovat saapuneet Suomeen Turkista. Epäilty on järjestänyt huhtikuussa kolmen eri ryhmän lentomatkat Istanbulista Suomeen. Mies jäi kiinni, kun hän tuli itse ensimmäisen ryhmän mukana.

Yliluutnantti Matti Kettunen kertoi Helsingin Sanomille, että mies on Rajavartiolaitoksen tuttu ja häntä on tutkittu aiemminkin samoista toimista. Sitä Kettunen ei kertonut, että kyseessä olisi tunnettu ihmisoikeusaktivisti, joka on tuonut maahan aiemmin kymmeniä tšetšeenejä.

Rajavartiolaitoksen mukaan pääepäillyn lisäksi yhden Suomessa asuvan ja yhden turvapaikanhakijan epäillään osallistuneen laittoman maahantulon järjestämiseen. Kettusen mukaan näyttöä suuremmasta kansainvälisestä liigasta ei kuitenkaan ole.

Rajavartiolaitoksen torstaina julkaisemasta tiedotteesta suivaantunut Storsjö kertoi Helsingin Sanomille olevansa jutun “pääepäilty”. Hän muistutti, että rikoslain mukaan maahantulon järjestäminen ei ole laiton, jos siihen on painavat inhimilliset syyt.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn pakolaisasiantuntijan Outi Lepolan mukaan rajavartiolaitoksen pitäisi tietää, ettei turvapaikanhakijan maahantulo koskaan ole laiton, vaikka se tapahtuisi sääntelemättömästi tai jopa väärin paperein.

Erikoista tapauksessa on Kettusen mukaan, että suurin osa maahan tulleista saapui omilla passeillaan, mutta heillä ei ollut viisumeita tai oleskelulupia. Storsjön mukaan kaikille hänen tuomilleen ihmisille oli ostettu lentoliput Istanbulista Helsingin kautta Pietariin. Venäjän kansalaisina ja transit-matkustajina he eivät tarvinneet Suomeen viisumia tai oleskelulupaa.

Storsjö kertoo tuoneensa Suomeen samalla menetelmällä noin 50 tšetšeenipakolaista viime vuosina. Tšetšeenit ovat saapuneet Turkkiin Azerbaidžanin kautta. Turkissa he elivät pakolaisleirillä. “He eivät saa tehdä töitä eivätkä saa mitään valtion tukia. Lapset eivät pääse kouluun”, Storsjö kertoo.

Kristiina Markkanen, 05.06.2009

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135246501172

Lue myös:

Betalade femton tjetjeners flykt

Polis och gränsbevakning har förhört Mikael Storsjö och genomfört husrannsakan i hans hem för att hitta bevis för att han står bakom organiserad illegal invandring. Storsjö säger att han handlat helt öppet. “Jag finansierade tjetjenernas resa från Istanbul till Helsingfors med min egen magra kassa”, säger Mikael Storsjö.

Polis och gränsbevakning försöker för sin del visa att Storsjö tagit emot pengar för att hjälpa flyktingarna. “De har undersökt mina penningtransaktioner, men inte förstått att summorna har gått ut, inte kommit in”, säger Storsjö.

Gränsbevakningen misstänker dessutom två tjetjener för att ha gjort sig skyldiga till förfalskning av urkund. De kom med falska pass. “Största delen av flyktingarna har falska pass. Det är inte till nackdel för en flykting, tvärtom. Det är naturligt att en flykting inte kan få ett pass från den regim den flyr ifrån”, säger Storsjö.

Stefan Lundberg, 05.06.2009

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/6/5/d28202.php

Tšetšeenin matka kulki Bakun ja Istanbulin kautta Suomeen

Islam Tumsoev on yksi niistä 15 tšetšeenistä, jotka ihmisoikeusaktivisti Mikael Storsjö toi huhtikuussa Turkista Suomeen. 30-vuotias vuori-insinööriopiskelija Tumsoev on pitkän matkan jälkeen Suomessa ja silminnähden helpottunut. Hän on ollut pakolaisena maailmalla yhdeksän vuotta. Nyt hän haluaisi rauhoittua, asettua Suomeen, opiskella ja tehdä töitä.

Hän kertoo hoitaneensa sodassa tšetšeenisotilaiden radioliikennettä. Vuonna 2000 sukulaiset päättivät kuitenkin lähettää hänet pois maasta, ja hän lensi Moskovan kautta Bakuun Azerbaidžaniin. Bakusta Tumsoevin matka jatkui Istanbuliin, missä hän asui sukulaisten luona ja työskenteli Kavkaz Centerin tietokonevelhona. Hän tutustui sitä kautta Storsjöhön, joka tarjosi paikan sivustolle omalta koneeltaan.

Iso osa viime aikoina turvapaikan saaneista tšetšeenipakolaisista on tullut Suomeen helsinkiläisen Mikael Storsjön avustuksella. Viime vuonna 18 tšetšenialaisen kuoron jäsentä ja heidän lastaan sai turvapaikan. Määrä on lähes puolet kaikista viime vuoden aikana turvapaikan tai oleskeluluvan saaneista Venäjän kansalaisista. Heitä on 41. Käytännössä kaikki turvapaikan saavat venäläiset ovat tšetšeenejä.

Kristiina Markkanen ja Mikko Paakkanen, 06.06.2009

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135246532433

Moraali vaatii rohkeutta

Minun kirjoissani Mikael Storsjö on sankari. Suomen viranomaiset pitävät häntä konnana. Moraali ilman tekoja on kokoelma korulauseita. Lain mukaan hädänalaisia ihmisiä saa auttaa, mutta silti harva uskaltaa toimia niin kuin Storsjö. Hän uhmaa viranomaisia omalla nimellään, parhaiden kansalaistottelemattomuuden perinteiden mukaisesti.

Pakolaisleireillä tai esimerkiksi Istanbulissa kehnoissa oloissa elävät tšetšeenit eivät uskalla palata kotimaahansa. Tänä vuonna Venäjään kuuluvassa Tšetšeniassa on kadonnut jo 34 ihmistä, ja ihmisoikeusjärjestö Memorial sanoo tilanteen muuttuneen vaihteeksi huonompaan suuntaan.

Maahanmuuton vastustajat hokevat jatkuvasti, että tänne saa tulla vain valkoisia koulutettuja kristittyjä tuottamaan meille rahaa. Onneksi joku ajattelee myös ihmisiä hädässä.

Ei Storsjö mikään pyhimys ole. Hänen ylläpitämänsä tšetšeenisivut ja kumppaninsa Tšetšeniassa edustavat sitä ääripäätä, jolla myös on verta käsissään. Rauhanpalkinnoista Storsjön on turha haaveilla. Mutta ehkä ne elämänsä takaisin saavat miehet ja naiset ovat hänelle riittävä tunnustus.

Esa Mäkinen, 09.06.2009

http://www.hs.fi/arkisto/artikkeli/HS20090609SI1YO053jd

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment
  1. Kuinka karhu kaadetaan

    Vieraan vallan agentteja, korkean tason käskyjä, salakuuntelua. Mikael Storsjön rauhallisesti kertomat tarinat kuulostavat iltasadulta, jonka loputtua voi sammuttaa television ja mennä tyytyväisenä nukkumaan. Mutta Tšetšenian sota jatkuu joka hetki, joka puolella maailmaa. “Venäjä on valmis tappamaan ihmisiä, jopa ulkomailla”, Storsjö muistuttaa.

    http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/1135246501185

Leave a Reply