Tshetsheeninaiset kokkaavat herkkuja naudanlihasta

Zhizhig galnashNyt laitetaan tavallista arkiruokaa tshetsheenien tapaan. Petimat Badueva kertoo, että zhizhig galnashista tykkäävät yleensä kaikki.

– 3-vuotias poikani pitää tästä erityisesti, Badueva hymyilee.

Ruuan nimi tarkoittaa jotain sellaista kuin lihaa ja pastaa. Kaikki ainekset löytyvät helposti lähikaupasta.

– Kaikkiin tshetsheeniruokiin löytyy helposti aineksia. Me olemme muslimeja, joten emme syö sikaa, mutta muuten ihan tavallisesti lihaa, kalaa ja kasviksia, Badueva kertoo.

Tshetsheenien kulttuuriin kuuluu, että vain naiset kokkaavat.

– Miehet eivät laita ruokaa. Jos ei ole vaimoa, ei olisi ruokaa, jollei äiti laittaisi, Badueva nauraa.

Ruokajuomaksi Badueva laittaisi lihalientä. Jälkiruuaksi hän tarjoilisi teetä, suklaata ja keksejä. Jano saattaa yllättää zhizhig galnashin syöjän, sillä tshetsheenit laittavat ruokaan reilusti suolaa. Usein maistamatta, kuten Baduevan äiti.

– Suomalainen ruokakin maistuisi useammin, jos siinä olisi enemmän suolaa, Suomessa neljä vuotta asunut Badueva arvioi.

Ruuanlaittotaidot periytyvät äidiltä tyttärelle. Badueva laittaa paljon tshetshenialaista tai venäläistä ruokaa perheelleen. Tshetshenialaisen ruuan keittokirjoja on, mutta Badueva epäilee, löytyykö niitä suomeksi.

– Internetistä kyllä löytyy paljon ohjeita venäjäksi.

Kun tshetsheenit tapaavat, he syövät.

– Suomessa taitaa olla tapana vain juoda teetä. Me vierailemme ilmoittamatta ja syömme yhdessä – paljon.

Badueva leikkaa zhizhig galnashin lihat kuutioiksi ja laittaa ne kiehumaan. Sillä aikaa kun liha kypsyy, tehdään pastataikina ja keitetään perunat.

– Taikinan pitää olla pehmeää.

Taikina kaulitaan ja pilkotaan pieniksi levyiksi. Ne muotoillaan sormin “simpukoiksi” ja laitetaan kiehumaan lihan joukkoon. Kun ne ovat kypsiä noin kymmenen minuutin kuluttua, ne poimitaan pois kattilasta ja laitetaan sivuun odottamaan lihan kypsymistä. Liha saa kiehua yhteensä noin tunnin.

– Tämän jälkeen valmistamme ensimmäisen kastikkeen. Otetaan viisi valkosipulin kynttä ja murskataan ne ja otetaan lisäksi hieman lihan keitinlientä, pippuria ja suolaa. Maun mukaan. Sitten toiseen kastikkeeseen otetaan sipulit, paloitellaan ja kuullotetaan pannulla.

Keitetyt perunat muussataan ja sekoitetaan sipulien joukkoon. Niiden sekaan kaadetaan hieman lihan keitinlientä, sekoitetaan ja keitetään vielä noin viisi minuuttia.

Zhizhig galnash

1 kg naudan tai lampaan lihaa
5 kynttä valkosipulia
0,5 kg sipulia
1 kananmuna
1 kg jauhoja
2-3 perunaa

Leikkaa ensin liha noin 50-60 g paloiksi. Sitten keitä palat ja lisää suolaa maun mukaan. Kiehuminen saa kestää noin 1 tunnin.

Samaan aikaan valmistetaan taikina. Otetaan jauhot, lisätään suolaa (maun mukaan), kananmuna, vettä ja sekoitetaan. Taikinan pitäisi olla ei pehmeää eikä kovaa.

Sen jälkeen tee taikinalevy, paksuus on 0,5 cm. Leikkaa suoria paloja, joiden pituus on 2 cm ja leveys 0,5 cm. Tee paloista sormien avulla simpukoita ja keitä ne samassa vedessä lihan kanssa tai lihan kypsymisen jälkeen noin 10-15 min.

Kastike nro 1: Ota 5 kynttä valkosipulia ja murskaa ja laita pienelle lautaselle. Jos haluat, voit lisätä lihan keitinlientä, pippuria ja suolaa (maun mukaan).

Kastike nro 2: Leikkaa sipulit ja kuullota ne kattilassa. Lisää kattilaan keitetyt perunat ja muussaa ne. Lisää lihan keitinlientä vähän. Sekoita ja keitä 2-5 min.

Helsingin Uutiset, 04.11.2009

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment

Leave a Reply