Tshetsheeniorpokodin tilanne Liettuassa

Tshetsheeniorpokodin vetäjä Hadizhat Gatajevan pidätyksessä hämäriä piirteitä

Tiedotustilaisuus keskiviikkona 11.03.2009 klo 13:00 Helsingissä
Pressiklubi, Helsingin rautatieasema, ravintola Pullman Bar, 2. krs.

Paikalla ovat liettualainen toimittaja Gintaras Visockas, Gatajevan orpokodin 19-vuotias kasvatti Denis Volkovski, joka asui orpokodissa 11 vuotta Gatajevan pidätykseen asti, ja Suomen PENin turvakaupunkikirjailija, toimittaja Oksana Tshelysheva, joka vieraili Kaunasissa viime vuoden lopulla.

HUOM! Aiheesta pidetään myös yleisötilaisuus keskiviikkona 11.03.2009 klo 18:00 Kirjakauppa Rosebudissa (Mariankatu 21, Helsinki).

Pirjo Honkasalon palkitun dokumenttielokuvan Melankolian kolme huonetta ja norjalaisen Åsne Seierstedin menestyskirjan kautta tunnetuksi tullut Hadizhat Gatajeva ja hänen puolisonsa Malik pidätettiin näyttävästi viime syksynä Liettuan salaisen palvelun toimesta.

Gatajevit vetivät pidätykseensä asti kahta orpokotia Groznyissa Tshetsheniassa ja Liettuan Kaunasissa. Aluksi pidätyksen syyksi ilmoitettiin vapaudenriisto ja kiristys, jolla viitataan orpokodeille suunnattujen avustusten väärinkäyttöön.

Tilanne Liettuassa on kuitenkin saanut hyvin outoja piirteitä alusta alkaen, ja Liettuan salaisen palvelun toiminta muistuttaa pikemminkin KGB:n toimia kuin asiallista tutkintaa. Kaikki Gatajevien tapauksesta kiinnostuneet, heidän ystävänsä ja tukijansa ovat saaneet vakavia uhkauksia osakseen, mukaan lukien osa heidän kasvattilapsistaan.

Gatajevien ystävä ja tukija Gintautas Bukauskas pidätettiin ja hänen tietokoneensa takavarikoitiin maaliskuun 2. päivänä.

Orpokodin asukki Denis Volkovskia uhattiin salaisen palvelun kuulusteluissa 25. helmikuuta kahden vuoden vangitsemisella tai karkoituksella Tshetsheniaan mikäli hän todistaisi “väärin” kasvattivanhempiensa puolesta. Denisin kieltäydyttyä häntä kehotettiin poistumaan Liettuasta oikeudenkäynnin ajaksi. Tunteja kestäneen kuulustelun jälkeen Denis joutui sairaalahoitoon vakavan psykologisen trauman takia.

Toimittaja Gintaras Visockas on videoinut useita todistajalausuntoja tapahtumista.

Oikeudenkäynti on suljettu ulkopuolisilta; Liettuan ihmisoikeusinstituutti, joka oli ottanut tapauksen seurattavakseen, on vedonnut epätoivoisesta tilanteesta Euroopan parlamenttiin.

Tilaisuus on venäjäksi ja tulkkaus englanniksi. Suomenkielisen tulkkauksen järjestyminen on vielä epävarma.

Lisätietoja:
Oksana Tshelysheva, p. 044 962 7308
Teemu Matinpuro, Suomen Rauhanpuolustajat, p. 050 594 1499
Iida Simes, Rosebud Books, p. 044 206 3426

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply