Tshetsheenit Dublinin kourissa

HBL:n juttu Tshetsheenipakolaisista (PDF)

Hufvudstadsbladet teki ihan pääjutun tshetsheeniperheen kohtalosta Dublin-sopimuksen kourissa! HBL on pakolaiskysymyksissä valopilkku suomalaisessa lehdistössä, tämänkin jutun toimittaja on varsin hyvin perillä Uvista, Dublinsopimuksesta ja siihen liittyvästä problematiikasta.

Tuossa jutussa ei ilmene ihan kaikki asian käänteet. Tällaisia asioita ovat mm.:

  • – Rajavartiolaitoksen piti saada Suomeen tulleen miehen käsittely pikaiseksi. Sellainen onnistuu tässä tapauksessa vain mikäli pakolainen on säilöönotettuna, joten muita mutkitta hänet otettiin säilöön täysin tekaistuin perustein – hänen henkilkölllisyytensä piti selvittää, mutta olihan henkilöllisyys selvitetty jo alusta alkaen, ja miten Puolasta saatettiin pyytää miehen takaisinottoa ellei tiedetty kuka se mies oikeastaan on?

  • – Dublin-sopimusta on tulkittu tietoisesti väärin – ei oikeastaan löydy perusteita miehen lähettämiseksi Puolaan. Uvi viittasi pykälään jonka mukaan perheen asiat näin voidaan päättää ysamanaikaisesti, vaikka muun perheen käsittely Uvissa oli saatettu loppuun jo 1-2 kuukautta ennenkuin mies tuli Suomeen.

  • – Vieläpä Suomen Ulkomaalaisvirasto huijasi Puolan viranomaisia – ei kerrottu toteen näytetty asia siitä, että mies on ollut 3 kk:n “karenssiajan” EU:n ulkopuolella, eikä Dublin-sopimuksen takaisinottoperusteet täten ole voimassa tältäkään osin.

 

Tätä asiaa ei viitsi jättää kesken. Olen tehnyt valituksen Oikeuskanslerille ja tutkintapyynnön poliisille Rajavartiolaitoksen kapteeniluutnanttin valehtelusta oikeuden edessä. Lisäksi Puolan viranomaisia on informoitu siitä miten Ulkomaalaisvirasto on esittänyt heille harhaanjohtavaa tietoa. Vielä voisi tehdä valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, sillä suomalainen säilöönottomenettely rikkoo aika selkeästi kansainvälisiä sopimuksia ihmisoikeuksista. Näin ainakin minun mielestäni, joten asia voisi hyvinkin siirtää oikeuskäsittelyyn tältäkin osin, sehän on ihan ilmaista puuhaa ja saahan virkamiehiä selvittelykirjoitusten ajaksi pois pahanteosta.

 

Tärkeintä on kuitenkin saada perheen asiat kuntoon. Asioiden pikeuskäsittely on vielä kesken, ja löytyyhän ainakin teoreettinen mahdollisuus saada oikeutta oikeudessa. Tätä odottaessa löytyy myös joukko epäsovinnaisempia menettelytapoja. Toistaiseksi on varmasti ihan hyvä että perhe on maan alla.

Mikael Storsjö

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply