Tshetshenian rintamalta ei mitään uutta

Media_httpwwwlikefisi_skfdy

Arkadi Babtshenkon Sodan värit on nuoren sotilaan omakohtainen kärsimysnäytelmä Venäjän armeijan sotatoimissa Kaukasuksella. Teos on herättänyt huomiota kaikkialla maailmassa – paitsi Venäjällä. Sitä on verrattu kielellisesti ja tyylillisesti jopa Erich Maria Remarquen sodanvastaiseen klassikkoon, kirjoittaa Pentti Stranius Kansan Uutisissa.

Kirjan tekijä päätyi lyhyen alokasajan — ”pelkän morsetuskurssin” — jälkeen suoraan Tshetsheniaan vain 18-vuotiaana. Hän soti siellä nelisen vuotta, säilyi hengissä, palasi Moskovaan ja yritti eheytyä ihmiseksi kirjaamalla kokemuksensa ylös. Nyttemmin hän on toimittaja ja vaihtoehtolehti Novaja Gazetan sotakirjeenvaihtaja. Lehden toimittajista on murhattu monta.

Sodan värit on ensi sivuilta lähtien painajaismaista luettavaa. Alokkaat ovat upseerien sadistisen väkivallan kohteita. Kaukasukselle määrätyistä ei välitetä, koska he kuolevat joka tapauksessa kokemattomuuttaan. Kanta-aliupseerit ja niin sanotut sopimussotilaat antavat ”koulutusta” nuoremmille pahoinpitelemällä alokkaat henkihieveriin.

Babtshenko ei säästä kumpaakaan osapuolta kuvatessaan sodan ilmestyskirjamaista arkea. Vankeja kidutetaan ja rääkätään molemmin puolin rintamaa — heitä ristiinnaulitaan, kastroidaan ja teloitetaan monin mielikuvituksellisin tavoin. Järkyttävintä on, että armeija kiduttaa myös omiaan. Minkään valtakunnan moraalia ei kasarmeilla tunneta.

Babtshenkon asetovereista kaatuivat miltei kaikki: ”Teltoissa lojuivat työläisten, opettajien, maalaisten ja alempien virkamiesten lapset, joilta valtio vei ensin viimeisetkin pennoset ja jotka sitten lähetettiin tänne kuolemaan. Heidän vanhempansa eivät pystyneet antamaan lahjuksia oikeille ihmisille tai kuvittelivat, että varusmiespalvelus on jokaisen miehen velvollisuus."

http://www.kansanuutiset.fi/blogit/pentti-stranius/tshetshenian-rintamalta-ei-mitaan-uutta

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply