Tulossa olevia TV-ja radio-ohjelmia

Foorumimme vieraat saavat näkyvyyttä ja kuuluvuutta YLEn kanavilla tällä viikolla:

ULKOLINJA: YSTÄVÄNI SASHA  

TV1 keskiviikkona 22.8. klo 21.40, uusinta sunnuntaina 28.8. klo 11.05

EUROOPPALAISIA PUHEENVUOROJA: Ljudmila Aleksejeva

Radio Yle1 keskiviikkona 22.8.klo 11.40 ja torstaina 23.8. klo 18.00

ULKOLINJA: YSTÄVÄNI SASHA

TV1 keskiviikkona 22.8. klo 21.40, uusinta sunnuntaina 28.8. klo 11.05
Tänä iltana TV1:n Ulkolinjan dokumentti pureutuu viimeaikoina kuohuttaneeseen tapahtumaan: Venäjän johtoa arvostelleen Alexander Litvinenkon salamurhaan. Litvinenko murhattiin Lontoossa marraskuussa 2006 ja edelleenkään ei tiedetä kuka on vastuussa hänen kuolemasta. Dokumentissa Ystäväni Sasha venäläinen ohjaaja Andrei Nekrasov kertoo ystävänsä elämästä ja kuolemasta.

Litvinenko loikkasi Venäjän turvallisuusplavelusta FSB:stä vuonna 1998 ja eli sen jälkeen Lontoossa maanpaossa. Nekrasov ystävystyi Litvinenkon kanssa tehdessään dokumenttia Tshetshenian sodan vaikutuksista lapsiin. Ohjaaja kiinnostui miten KGB-agentista oli tullut Putinin ja nyky-Venäjän vallanpitäjien kärkäs kriitikko.

Dokumentissaan Nekrasov kertaa Litvinenkon elämää ja tutkii hänen ajatuksiaan ja mielipiteitään. Samalla kerrotaan miten vaikeaa älykkään ja kriittisen ihmisen elämä on nyky-Venäjällä. Nekrasov ei peittele ihailuaan Litvinenkoa kohtaan, vaan pitää tätä erikoislaatuisen rohkeana miehenä.

Ohjelma on BBC:n tuotantoa.

EUROOPPALAISIA PUHEENVUOROJA: Ljudmila Aleksejeva

Radio Yle1 keskiviikkona 22.8.klo 11.40 ja torstaina 23.8. klo 18.00

Airi Leppänen esittelee venäläisen ihmisoikeusliikkeen veteraanin Ljudmila Aleksejevan näkemyksiä.

Ljudmila Aleksejeva aloitti ihmisoikeusaktivistina Neuvostoliiton dissidenttiliikkeessä jo 1960-luvulla, ja oli vuonna 1976 perustamassa Moskova-Helsinki-ryhmää, jonka puheenjohtajana nykyisin toimii. Venäjän demokratiakehityksen viimeaikaisista takaiskuista huolimatta Aleksejeva uskoo, että 15-20 vuoden kuluttua Venäjällä on vahva kansalaisyhteiskunta, jonka mielipiteitä myös valtaapitävien on pakko kuunnella..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply