Tusovka ry 10 vuotta

Kymmenen vuotta on kulunut. On festattu Helsingissä ja Pietarissa, Moskovassakin käyty. Lukuisia keikkoja, taidenäyttelyitä ja elokuvia, muutama konserttikiertue halki Suomen.

Säätämistä ja sählinkiä, huippuhetkiä ja yllättäviä käänteitä, viime hetken ohjelmistotäydennyksiä, hajonneita busseja, loistavia keikkoja, uusia ystäviä. Venäläisen rock- ja populaarikulttuurin ilosanoman levittämistä.

Ihmiset ovat vaihtuneet, mutta asenne säilynyt, toisin sanoen; vietetty lukemattomia tunteja tusovkaa. Elokuvaohjaaja Sasha Bashirovin sanoin: “Tusovka on vapaiden ihmisten luovaa kanssakäymistä”.

Tusovka ry juhlistaa kymmenvuotista historiaansa Kulttuuritehdas Korjaamolla 6.-7.3.2009.

Tarjolla on vanhoja ystäviä vuosien takaa sekä ripaus uutta keikkarintamalla. Entisten vuosien malliin legendan mainetta nauttiva festivaali esittelee niin venäläistä kuin suomalaistakin musiikkia, venäläistä elokuvaa sekä tarjoilee herkullista venäläistä ruokaa. Tusovka ry on vuonna 1998 perustettu yhdistys, jonka pyrkimyksenä on lisätä venäläisen populaarikulttuurin tunnettavuutta Suomessa. Suomessa järjestettävien tapahtumien lisäksi Tusovka on järjestänyt festivaaleja myös Pietarissa ja Moskovassa. Tusovka ry on voittoa tavoittelematon ja poliittisesti sitoutumaton kulttuurijärjestö.

Festivaalin ohjelma

Perjantai 06.03.2009
I Drug Moi Gruzovik (UKR)
Cleaning Women (FIN)
Tequilajazzz (RUS)
DJ Bronski (FIN)
Videojacks: Master and Margarita (PT)

Lauantai 07.03.2009
Assai (RUS)
Skalpel (RUS)
Giant Räbät feat. Suomi-hiphopin ykkösnimet (FIN)
DJ Kiilo (FIN)

Kulttuuritehdas Korjaamo
Töölönkatu 51 b
00250 HELSINKI

Aukioloajat
Pe 21:00 – 03:00
La 21:00 – 03:00

Tusovkarockin ennakkoliput ovat saatavilla Tiketistä (www.tiketti.fi) 10€/päivä ja 17€/2 päivää (K18). Vuoden 2009 Tusovka ry:n jäsenmaksun maksaneille liput ovelta hintaan 8€/päivä ja 15€/2 päivää.

Yhteistyössä: Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus, Kulttuuritehdas Korjaamo, Suomi-Venäjä-Seura ja Ravintola Kasakka

Lisätietoja:

Anna Ruohonen
anna.z.ruohonen@helsinki.fi
050 3400 412
http://www.tusovka.fi/

ESIINTYJÄT:

Tequilajazzz

Kotimaassaan Venäjällä kulttisuosiota nauttiva pietarilainen Tequilajazzz on vanha Suomen kävijä ja esiintynyt Suomessa ensimmäistä kertaa Tusovka ry.n festivaaleilla Helsingin Nosturissa. Tämän jälkeen yhtye on nähty eri puolilla Suomea niin kiertueella kuin soittamassa yksittäisiä klubi- ja festivaalikeikkojakin. Pitkälti kaupallisen populaarimusiikin ehdoilla elävällä Venäjällä Tequilajazzz on ollut mielenkiintoinen ilmiö – se on osoittanut, että valtavirran ulkopuolelta tulevalla marginaalisemmalla musiikillakin on mahdollista menestyä – bändi onkin luonut kokonaan uuden kategorian klubi- ja stadionbändien välimaastoon.

Tequilajazzzin musiikki rakentuu toisiinsa nivoutuvista vivahteista, joita sitoo yhteen slaavilainen melankolia. Moderni progressiivinen rock, hevi, eeppinen pop ja monet muut genret sulautuvat kauniilla tavalla yhteen. Tulokselle on olemassa valmis lokero monen suomalaisen sydämessä. Sanoja ei tarvitse ymmärtää – ne voi elää. Yhtye on myös kunnostautunut elokuvamusiikin saralla, joista joista Sergei Eisensteinin Lakko (1924) on nähty Tequilajazzzin säestämänä myös Suomessa useilla elokuvafestivaaleilla.

http://www.tequilajazzz.com/7.html

I Drug Moi Gruzovik (Dnepropetrovsk, Ukraina)

I Drug Moi Gruzovik -bändin kokoonpano ei ole aivan totutuimmasta päästä. Yhtyeessä on rumpali, basisti ja laulaja, mutta se todistaa varsin aukottomasti, ettei muuta tarvita. Basisti Rostislav Tšaban soittaa nelikielistä kuin soittaisi kitaraa ja bassoa yhtä aikaa ja kohtelee instrumenttiaan tavalla, joka herättää kanssamuusikoissa kateutta.

Alun perin nimellä Ja i Drug Moi Gruzovik (suomeksi Minä ja ystäväni, kuorma-auto) eli JiMDG keikkaillut yhtye perustettiin vuonna 1997. Vuonna 2003 Ja i Drug Moi Gruzovikin nimi lyhentyi nykyiseen muotoonsa, yhtyeellä on myös sivuprojekti NeGruzoviki.

Suomessa iDMG on esiintynyt vuosien varrella lukuisia kertoja, mm. Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Joensuussa, ja se olikin luonnollinen valinta Tusovkan 10-vuotissyntymäpäiville. Aikaisempien esiintymisten peruna Gruzovikeilla on Suomessa uskollinen kannattajakunta, joka maaliskuun festareiden jälkeen kasvaa varmasti entisestään.

http://www.gruzovik.dp.ua/

Cleaning Women

Musiikkia maanalaisesta uraanikaivoksesta; Cleaning Women kaivautuu syvemmälle ja syvemmälle kohti musiikin kirkkainta ydintä. Hurmaa ja hikeä, kivenmurskaajankin humalluttava poljento kohtaa tanssirytmit, säkillinen luovaa hulluutta säestettynä itserakennetuilla instrumenteilla johtaa kuulijan sisälle elokuvaan ilman taustaprojisointejakin. Uutterasti maita ja mantuja kiertänyt orkesteri on säestänyt niin mykkäelokuvia kuin sirkustakin.

Siivousrobotit ovat levittäneet sanomaansa Pekingistä Pasilaan ja esiintynyneet Cleaning Up- dokumentissa. Lähiajat studiossa viihtynyt siivoojakolmikko nousee Korjaamon lavalle jatkaen Tusovkan ja Cleaning Womenin epäpyhää liittoa. Helsinkiläistyneet savo-avantgardistit ovat läpi uransa kulkeneet omia polkuja, miksi tarttua valmiisiin ratkaisuihin, kun asiat voi tehdä itse ja omaleimaisesti, käyttäen runsaasti roudarinteippiä.

http://www.cleaningwomen.com/

Assai

Assai on Pietarista syntyisin oleva “hyväntahtoisen surun” kultin luoja ja aito runoilija. Hän on arvoituksellinen ja ihastuttava Nevan romantikko, jonka lyriikat saavat kuuntelemaan tarkkaan jokaista sanaa. Vuodesta 2003 alkaen Assai matkusteli kiertueella Krec-bändin kokoonpanossa halki Venäjän sekä myös Baltian maissa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä hurmaten niin klubeilla kuin stadioneilla.

Keväällä 2008 Assai aloitti soolouran. Hänen musiikissaan basso, rummut ja kosketinsoittimet yhdistyvät soljuvan rytmiseen puhelauluun. Ne luovat Assain keikoille ainutlaatuisen soundin, vaivuttaen kuuntelijoita erikoiseen maailmaan, joka on täynnä elävää musiikkia ja runoja.

http://kitchen-records.ru/

Skalpel

Vuonna 1997 perustettu yhtye Skalpel’ sai alkunsa kaverusten koulubändinä. Yhdistävänä tekijänä toimi rakkaus ska-musiikkiin. Vuosien saatossa jäsenistö on kasvanut ja yhtye on ammattimaistanut otettaan musiikkiin.

Debyyttilevy julkaistiin alkuvuodesta 2002, mutta jo ennen levyn julkaisua kokoonpano keikkaili paljon Moskovan klubeilla ja festivaaleilla. Syksyllä 2008 Skalpel’ julkaisi neljännen täyspitkän ska-albuminsa. Osa yhtyeen esittämistä kappaleista on englanninkielisiä. Skalpel’ esiintyi ensimmäisen kerran Venäjän rajojen ulkopuolella vuonna 2006 Tusovkarockissa.

http://www.myspace.com/theskalpelska

Giant Räbät

Giant Räbät on Aleksi Tolonen, Arttu Tolonen, Abdissa “Mamba” Assefa, Kasio Rantala, Jan “Kilauttaja” Rantala sekä Petro Niiniluoto. Viime vuonna ilmestynyt ensimmäinen Giant Räbät pitkäsoitto 1. Erä sisälsi hittejä Suomi-rapin ykkösnimiltä, joista Tusovkan 10-vuotisfestareilla esiintymässä ovat Asa, Laineen Kasperi ja Puppa J.

http://www.myspace.com/giantrabat

Asa

Roihuvuorelaisen Asan sanoitukset ovat olleet alusta lähtien poliittisesti kantaaottavia ja vasemmistolaisia. Hänen aiheitaan ovat olleet poliitikkojen kritisoiminen, sodan ja eriarvoisuuden vastustaminen sekä Helsingin lähiöiden elämäntavan kuvaaminen. Paikkansa suomalaisessa rap-skenessä vakiinnuttanut Asa sai viime vuonna tunnustusta pitkäjänteisestä työstään Suomi-rapin saralla – Asan Loppuasukas-albumi sai vuoden 2008 lopulla Teosto-palkinnon.

http://www.myspace.com/asamasa

Laineen Kasperi

Lappeenrantalaisesta Kaucas-orkesterista aikoinaan ponnistanut Laineen Kasperi sai huippuarvostelut viime vuonna ilmestyneestä Saatana saapuu Sörnäisiin -levystään, eikä suotta. Hirtehinen huumori yhdistettynä itäsuomalaiseen pessimismiin ja nokkeliin kielikuviin tekee levystä erittäin toimivan kokonaisuuden – levyllisen yhden miehen pohdiskelua maailman menosta.

http://www.myspace.com/laineenkasperi

Rauhatäti

Lähinnä sekoiluteemoista räppäämään keskittynyt alun perin Sodankylästä kotoisin oleva Rauhatäti on mahtava piristys muuten niin miesvoittoisessa Suomi-rapsekenessä. Vahvalla lappalaismurteella riimittelevä Rauhatäti pistää jauhot suuhun maskuliinisille perusuhoajille, eivätkä Rauhatädin keikat jätä ketään kylmäksi.

http://www.myspace.com/rauhatati

Joska Josafat

Musiikin monilahjakkuus Joska Josafat tunnetaan ehkä paremmin Jason muuttaa taivaasen sekä Jätkäjätkät -yhtyeistä. Joskan mieletön lauluääni saa ihon kananlihalle takuuvarmasti. Suositellaan erityisesti naiskuulijoille.

http://jasonmuuttaataivaaseen.net/

Puppa J

Suomalaisen reggae-musiikin valovoimaisimpiin hahmoihin kuuluva Puppa J julkaisee ensimmäisen soololevynsä “Oi aikoja” 25. helmikuuta ja nousee itseoikeutetusti Korjaamon lavalle. “Oi aikoja!” vie kuulijansa matkalle ruuhka-Suomen betonilähiöistä sisäavaruuden kautta kansalliseen perinnemaisemaan. Reggae, rap ja rytmimusiikki yhdistyvät levyllä perinteitä kunnioittaen, mutta tuorein soundein. Puppa J on vanha Tusovka-konkari ja esiintynyt Tasottavien kanssa Tusovkan tapahtumissa niin Suomessa kuin Venäjälläkin.

http://www.myspace.com/puppaj

Master and Margarita

Master and Margarita on audiovisuaalinen mukaelma Mihail Bulgakovin klassikkoromaanista, joka on suomennettu nimellä Saatana saapuu Moskovaan. Nuno Correia saapuu esittelemään projektia, joka liittää ennakkoluulottomasti yhteen valokuvaa, piirrosta, animaatiota ja musiikkia. Teoksesta on esitetty osia aiemmin Electro Mechanica- festivaaleilla Pietarissa ja nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä maistiaisia elektronisen taiteen festivaali Pikseliähkyyn kokonaisuudessaan valmistuvasta teoksesta.

http://www.videojackstudios.com/masterandmargarita/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply