Tyytymätön kansa palvoo johtajaansa?

Venäjän talouskasvu on viime vuosina ollut voimakasta. Yleensä vaurustava kansa tyytyy osaansa, kuten on asian laita esimerkiksi Kiinassa ja Iranissa tänään. Entäs Venäjällä?

Public Opinion Foundation tekemän mielipidetiedustelun mukaan noin puolet venäläisistä pitää Venäjän talouden tilaa tyydyttävänä, mutta eivät kuitenkaan katsoo itse hyötyneensä siitä. Tyytyväisiä on kuitenkin kolminkertainen määrä niihin verrattuna, jotka katsovat oman tilanteensa huonontuneen kuluneen vuoden aikana. Samansuuruinen on jako optimistien ja pessimistien kesken tulevaisuutta arvioitaessa. Oligarkkien pöydiltä putoavat muruset eivät jakaannu tasaisesti….
Interfax: Half Of Russians See Economic Situation As Satisfactory

Levada Centerin suorittama mielipidetutkimus on hiukan synkempi kuin yllä oleva. Tutkimuksessa noin puolet venäläisistä pitävät yhteiskunnan kehitystä oikeansuuntaisena, mutta yli 30 % eivät tue valittua kehityssuuntaa. Peräti 55 % venäläisistä ovat tyytymättömiä nykyiseen tilaan, kun sen sijaan  tyytyväisiä on 42%.  Putinin suosio on edelleen hyvin korkea, eli 85%. Vaikka vastaajat katsovat Putinilla olevan vallan kahvat käsissään, hän ei ole syypää huonoksi kokemiin asioihin. Tyytymättömyys siis korreloituu varsin heikosti valtiojohdon suosioon. Tämä on sinällänsä hyvin tuttu ilmiö monessa autoritaarisessa yhteiskunnassa.
Vedomosti: The Wrong Track.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply