Ulkomaiden puututtava rankaisemattomuuteen

Zarema SadulajevaFINROSFORUM: Ulkomaiden puututtava rankaisemattomuuteen Venäjällä

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on paraikaa vierailulla Sotšissa, missä hänen on määrä käydä kahdenvälisiä keskusteluja Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin kanssa. Edellytämme, että presidentti Halonen ottaa esille ihmisoikeuspuolustajien viimeaikaiset murhat Venäjällä ja maan ihmisoikeustilanteen tapaamisessaan presidentti Medvedevin kanssa.

Tšetšenialaisen hyväntekeväisyysjärjestön Pelastakaamme sukupolvi (ven. Spasjom pokolenije) johtaja Zarema (Rojana) Sadulajeva ja hänen miehensä Alik (Umar) Džabrailov murhattiin maanantaina 10. elokuuta 2009. Heidän ruumiinsa löydettiin auton tavaraluukusta tasavallan pääkaupungin Groznyin esikaupungissa useita tunteja sen jälkeen, kun tuntemattomat aseistetut miehet sieppasivat heidät järjestön toimistosta.

Pelastakaamme sukupolvi -järjestö antaa lääkäri- ja psykologipalveluja sotatraumoista kärsiville nuorille. Paikallisten nuorten johtama järjestö on perustettu vuonna 2001, ja se on toiminut yhteistyössä UNICEFin ja Tšetšenian viranomaisten kanssa. Vuonna 2005 aseistetut joukot pidättivät järjestön johtajan Murad Muradovin, jonka ruhjottu ruumis palautettiin myöhemmin omaisille.

Sadulajevan ja Džabrailovin murhat ovat viimeisimmät pitkässä sarjassa ihmisoikeuspuolustajien murhia Venäjällä. Heinäkuussa murhattiin ihmisoikeusjärjestö Memorialin Groznyin toimiston johtaja Natalia Estemirova. Venäläiset ihmisoikeusjärjestöt pitävät Tšetšenian presidenttiä Ramzan Kadyrovia vastuussa tasavallassa jatkuvista sieppauksisista, murhista ja kidutuksista.

Tšetšenian paikallishallinto on Venäjän keskushallinnon nimittämä. Ihmisoikeusrikokset ovat kuitenkin jatkuneet Venäjän johdon puuttumatta asiaan. Venäjä on sitoutunut yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin ihmisoikeuskysymyksissä mm. ratifioidessaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja jäsenyydellään Euroopan Neuvostossa.

Syyttömien siviilien ja kansalaisaktiivien jatkuvat murhat Venäjällä ovat osoitus rankaisemattomuuden ilmapiiristä, jonka jatkumisesta ulkomaailma toimimattomuudellaan ei voi välttää vastuuta. Ulkomaiden tulee jatkuvasti muistuttaa Venäjän johtoa sen velvollisuudesta saattaa rikoksiin syyllistyneet oikeuden eteen.

Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi
finrosforum@finrosforum.fi
http://www.finrosforum.fi/

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply