Vaalit venäläisittäin

mevedev.jpgKremlin tilaama vaalitulos junaillaan eri tasojen yhteistoimin. Äänestysprosentit kipuavat lahemmäs sataa, välillä ylikin.

Presidentti Vladimir Putin kehotti salaista palvelua pitämään huolen, etteivät ulkomaalaiset pääse sotkemaan vaalitulosta. Edessä on hyvin venäläinen vallanperimys.

Venäläiset vaalit on neuvostoajoilta tuttu käsite. Niihin kuuluivat 99,9 prosentin äänestysvilkkaudet ja etukäteen varmat tulokset, sillä puolueitakin oli vain yksi.

Nyky-Venäjällä vaalit alkavat olla yhtä eksoottisia. Kansakin on tyytyväinen: ei tarvitse vaivata päätä poliittisilla kiistoilla.

Neuvostovaalit hyvin tunteva Mihail Gorbatshov totesi äskettäin Lontoossa, että maaliskuisten presidentinvaalien tulos on täysin ennalta määrätty. Neuvostoliiton viimeinen pääsihteeri oli mukana laatimassa raporttia, jossa todettiin, että Venäjällä vaalioikeutta rajoitetaan muun muassa korkealla äänikynnyksellä ja vaatimuksella kannattajalistojen keruusta.

Toimeenpanovalta käyttää hallitsevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen hyväksi “hallinnollista resurssia” eli painostusta.

Vaalitarkkailusta vastaava Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj havaitsi joulukuiset duuman vaalit epäreiluiksi. Virallinen Suomi taas pesee ne putipuhtaiksi. Etyjin puheenjohtajamaan johto tuntuu näkevän Venäjällä vain myönteistä kehitystä. Pitkälti samoilla linjoilla on johtava Venäjän-asioiden kommentoija.

– Politiikan muodollisen puolen toimivuuteen, esimerkiksi äänestysprosentteihin on itse asiassa aika vähän huomautettavaa, sanoi Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen viikko sitten Suomen Kuvalehden haastattelussa.

Todellisuudessa Kremlin tilaama vaalitulos junaillaan eri tasojen yhteistoimin. Äänestysprosentit kipuavat lähelle sataa, välillä ylikin.

Venäjän vaali- ja puoluelakien mahdottomat vaatimukset rajoittavat oppositiopuolueiden perustamista. Keskusvaalilautakunta voi poistaa epämiellyttävät yrittäjät. Esimerkiksi sosiaalisia epäkohtia arvostellut Eläkeläisten puolue ja nationalistinen Rodina (Synnyinmaa) pudotettiin vaaleista muodollisin verukkein, kun niiden kannatus lähti rajuun nousuun.

Kuvernöörit on pantu vastuuseen Yhtenäisen Venäjän tuloksesta. Duuman vaaleissa opittiin, että heikosti kannatusta keränneet kuvernöörit saavat potkut, joten nämä panivat hallinnollisen jyrän päälle.

He tietävät, että alle 50 prosentin tulos merkitsee eroanomuksen jättämistä.

Myös työpaikat on velvoitettu edistämään valtapuolueen tulosta. Joulukuun vaaleissa moni ei mennyt äänestyskoppiin, vaan veti “punaisen viivan” muiden nähden ollakseen herättämättä epäilyksiä.

Moskovalaisen Jelena Dadashevan tullessa illalla äänestämään oli hänen ja hänen miehensä puolesta jo äänestetty.

Monessa äänestyspaikassa äänestyspöytäkirja väärennettiin sen jälkeen, kun vaalilautakunta oli lähtenyt kotiin. Vaalitarkkailija Mihail Faltshenko totesi, että Moskovan äänestyspisteessä 315 oli kaksi pöytäkirjaa: vaalilautakunnan jäsenten allekirjoittamassa Yhtenäistä Venäjää oli äänestänyt 52 prosenttia, mutta keskusvaalilautakuntaan lähteneessä jo 68 prosenttia.

Oppositiopuolueiden vaalitarkkailijat ovat löytäneet suuren määrän äänestyspöytäkirjoja, joissa kaikki eri allekirjoitukset on tehty samalla käsialalla.

Maakunnissa ihmisiä yksinkertaisesti peloteltiin. Marin tasavallasta on raportoitu, että turvallisuuspalvelu painosti vaalilautakuntien jäseniä.

Tsheboksarissa 20 prosenttia kaupunkilaisista kertoi kiertokyselyssä, että heitä oli painostettu äänestämään.

Pihkovassa ja Donin Rostovissa raportoitiin notaarien kieltäytyneen vahvistamasta oppositioehdokkaiden kannattajailmoituksia.

Alevtina Frolova, 83-vuotias eläkeläinen Tavdan kaupungista Sverdlovin alueelta, kertoi pojalleen äänestävänsä Yhtenäistä Venäjää, vaikka hän on aina äänestänyt kommunisteja. Sosiaalityöntekijät olivat vakuuttaneet hänelle, että äänestyskopissa on kamera: jos hän ei äänestä Yhtenäistä Venäjää, joulukuun eläkettä ei tulisi.

Maaseudun vaalipaikoilla pidettiin arpajaisia, joissa kaikki voittavat. Novgorodin alueella tuliaisina oli silitysrautoja.

Nyt Venäjä on jakautunut poliittisesti eri vyöhykkeisiin. Moskovassa, Pietarissa ja vaikkapa Karjalan tasavallassa Yhdistynyt Venäjä pääsi painostuksesta huolimatta hädin tuskin yli 50 prosentin. Tämä todistaa kansalaisyhteiskunnan voimasta.

Monet vanhakantaisemmat alueet – kuten Tatarstan, Bashkiria ja Kalmykia – tehtailivat Yhtenäiselle Venäjälle yli 80 prosentin kannatuslukuja.

Neuvostoajan tuloksia saatiin Tshetsheniassa, jossa äänesti 99 prosenttia ja 99 prosenttia antoi äänensä Yhtenäiselle Venäjälle.

Tähän vyöhykkeeseen kuuluu muun Pohjois-Kaukasian eli Ingushetian ja Kabardino-Balkarian lisäksi esimerkiksi Mordva.

Tshetsheenikylä Nohtshi-Kelojssa vuorilla kaikki yli sata vaaliluettelossa ollutta äänestivät keskusvaalilautakunnan tuloksen mukaan Yhtenäistä Venäjää. Vaalilautakunnan sihteeri, opettaja Mahluk Salamov kertoi, että äänestämässä kävi 24 ihmistä. Kylässä asuu enää 15 perhettä – muut ovat lähteneet, mutta ovat yhä äänestäjäluettelossa. Opettajan mukaan kukaan ei ollut äänestänyt valtapuoluetta.

Duumanvaalien kiinnostavin jälkinäytös on koettu Tshetshenian naapurissa Ingushiassa. Siellä 50 prosenttia äänioikeutetuista allekirjoitti keskusvaalilautakunnalle valituksen, jossa he todistivat, että eivät äänestäneet. Silti heidän nimissään oli äänestetty. Tilanne on sama Tshetsheniassa, mutta siellä kukaan ei uskalla protestoida.

Oikeuslaitos jättää vaaliväärennökset tutkimatta. Moskovan kaupunginneuvoston jäsen Andrei Buzin arvioi painostuksen ja väärennösten vaikutuksen vaalitulokseen 20 prosentiksi.

Duuman vaalien opetukset käytetään presidentinvaaleissa. Putinin seuraajakseen määräämä Dmitri Medvedjev näkyy televisiomainoksissa Putinin rinnalla, samoin sosiaalialan työntekijöiden, kuin myös opettajien ja lääkäreiden. Patriarkka Aleksi II kehui Medvedjevin joulujumalanpalveluksessa. Kampanjatoimistoa on kuitenkin käsketty kampanjoimaan varovasti. Liian komea äänisaalis Medvedjeville voisi hermostuttaa Putinin.

Jopa leppymätön amerikkalaisen imperialismin vastustaja, kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov totesi kadehtivansa amerikkalaista demokratiaa esivaaleineen.

Tavallinen kansa ei ymmärrä, miksi “kansallinen johtaja” ja suurliikemies Putin lähtee virasta. Virkamieskunta hermoilee: se on tottunut palvelemaan tahdottomasti yhtä herraa. Kaksi on sen keskittymiskyvylle liikaa. Medvedjevin puheet laillisuuden vahvistamisesta ja korruption rajoittamisesta innostavat keskiluokkaa. Niiden toteutuminen merkitsisi suurta muutosta nykyiseen valtarakennelmaan.

Aamulehti, 03.02.2008.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply