Välirikko Itshkerian johdossa syvenee

Tshetsheenikapinallisten johtajan, Itshkerian presidentin Dokka Umarovin, julistus ns. Kaukasian emiraatin perustamisesta on saanut aikaan kiivaan keskustelun vastarintaliikkeen ja tshetsheenidiasporan keskuudessa. Kiistan molemmat osapuolet ovat alkaneet syytellä toisiaan maanpetturuudesta tai pelkuruudesta vääräuskoisen vihollisen edessä.

Itshkerian parlamentin puhemies Zhalouddin Saraljapov vaatii Umarovilta selvitystä, huomauttaen, että Itshkerian perustuslaki ei tunne “Kaukasian emiirin” virkaa. Itshkerian ulkomaanedustusto perusti islamilaisen oikeuden komission tutkimaan Umarovin päätöksen laillisuuden. Itshkerian diplomaattikunta vannoo uskollisuutta ulkoministeri Ahmed Zakajeville.

Itshkerian vastarintakenraali Isa Munaev tuomitsee julkisesti Umarovin julistuksen ja kehoittaa parlamenttia “suojelemaan maan perustuslakia”. Parlamentin puolustus- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Abubakar Magamadov ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Dokka Amagov kehoittavat parlamenttia erottamaan Umarovin presidentin virasta.

Tshetshenian hirmuhallitsija Ramzan Kadyrov ja hänen suojelijansa Moskovassa laskevat nyt siirtonsa tarkkaan. Vastarinnan latoessa keskinäisiä syytöksiä Ramzanilta ja Kremliltä voidaan odottaa provokaatioita. Monet arvelevat Umarovin julistuksen takana olevan jihadistien pääideologin Movladi Udugovin, jota monet epäilevät Kremlin agentiksi.

Lisää aiheesta:

Russia: Is North Caucasus Resistance Still Serious Threat? (RFE/RL, 01.11.2007).

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment

Leave a Reply