“Valtaapitäville kaikki on sallittua”

Larisa Arap, venäläisen oppositiopuolue Yhdistyneen kansalaisrintaman (OGF) Murmanskin osaston jäsen, on suljettu Apatityn psykiatriseen hoitolaan. OGF:n paikallisosaston puheenjohtajan Jelena Vasiljevan mukaan hänet vietiin pakkohoitoon kostona artikkelista, jossa hän kertoi Murmanskin psykiatrisen sairaalan väärinkäytöksistä.

Lääkäri kieltäytyi kertomasta Larisan tyttärelle syytä, miksi Larisa oli viety pakkohoitoon; sen sijaan lääkäri uhkaili, että voisi helposti viedä tyttärenkin pakkohoitoon. Samalla hän heilutti tyttären kasvojen edessä OGF:n lehteä, joka oli julkaissut Larisan kertomuksen sairaalan väärinkäytöksistä.

Lääkäri huusi, että kenelläkään ei ole oikeutta kirjoittaa siitä, mitä tapahtuu psykiatrisissa sairaaloissa, koska se koskee heidän työtään ja suhteita potilaiden kanssa. Hän lisäsi, että tästä hyvästä Larisaa ei ehkä koskaan pääse ulos sairaalasta. Lääkäri kieltäytyi antamasta Larisan tyttärelle kirjallista selvitystä äitinsä pakkohoidosta.

OGF vaatii Venäjän ihmisoikeusvaltuutettua Vladimir Lukinia ja presidentin ihmisoikeusneuvoston puheenjohtajaa Ella Pamfilovaa puuttumaan Larisa Arapin tapaukseen. Puolue vaatii, että Larisan pakkohoito keskeytetään, kunnes riippumaton komissio on tutkinut hänen terveydentilansa.

Larisa Arap on Murmanskin opposition aktiivinen jäsen ja osallistui Erimielisten marssiin kaupungissa. Jelena Vasiljevan mukaan tämä on jo toinen tapaus, jossa mielenosoituksessa puhuneelle oppositioaktivistille on sattunut onnettomuus. 5. heinäkuuta Sergei Bartshenkov, joka oli juuri lähdössä Moskovaan opposition Toinen Venäjä -konferenssiin, joutui auto-onnettomuuteen.

Vasiljevan mielestä Larisan tapaus osoittaa, että Putinin Venäjällä kaikki, joilla on vähänkin valtaa, katsovat oikeudekseen rikkoa lakia surutta. Larisa Arapin tapauksessa järjestelmä puolustaa nyt kunniaansa, mutta OGF ei aio jättää tapausta sikseen. Arapin asianajajan mukaan Murmanskin piirikunnansyyttäjä on kiinnostunut tapauksesta..

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply