Venäjälle kaksipuoluejärjestelmä

KREML LUOTSAA VENÄJÄÄ KOHTI KAKSIPUOLUEJÄRJESTELMÄÄ

Venäjän Aika 2/2007: Teksti ja kuvat: Martti Kiuru

KREML LUOTSAA VENÄJÄÄ KOHTI KAKSIPUOLUEJÄRJESTELMÄÄ

Venäjällä on vaalivuosi. Alueparlamenttivaalit järjestettiin maaliskuussa ja ensi joulukuussa ovat vuorossa valtakunnanduuman vaalit. Sokerina pohjalla ovat presidentinvaalit vuoden 2008 maaliskuussa.

Vaalivuosi näkyy monin tavoin venäläisessä yhteiskunnassa. Mielenosoitusten määrä tulee todennäköisesti lisääntymään ja kuten Moskovan ja Pietarin viimeaikaiset tapahtumat osoittavat ei väkivallalta tulla välttymään.
Kyynikkojen mielestä presidentin vaihtuminen tarkoittaa sitä, että korkeassa asemassa olevat virkamiehet ja poliitikot yrittävät kähmiä itselleen kaiken mahdollisen maallisen hyvän, ennen kuin Kremlin uusi isäntä vaihtaa avainpaikoille omat miehensä.

Poliittisilla puolueilla ei ole nyky-Venäjällä samanlaista roolia päätöksenteossa kuin länsimaissa. Venäjän parlamentin alahuonetta eli duumaa pidetään lähinnä presidentin työrukkasena. Traditionaalinen vallan kolmijako lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovaltaan ei Venäjällä ainakaan vielä näyttäisi toimivan.
Hallitusmuodon kirjaimessa ei sinänsä ole huomautettavaa, mutta poliittisten puolueiden keinotekoisuus, kansalaisyhteiskunnan puute ja kaikkialle ulottuva korruptio aiheuttavat sen, että valta on harvojen käsissä.
Äänestysprosentti vaaleissa on alhainen. Tyypillistä on, että vaaleissa äänestää vain yksi kolmasosa äänioikeutetuista. Innokkaimpia äänestäjiä ovat eläkeläiset.

Hodorkovskin tie ei houkuttele

Neuvostoliiton hajottua Jeltsinin Venäjälle perustettiin satoja ellei tuhansia puolueita, jotka elivät aikansa ja poistuivat vähin äänin poliittiselta kartalta. Monien puolueiden nimessä esiintyi sana ‘demokraattinen’.
Usein puolueet syntyivät karismaattisen johtajan tai johtajien ympärille. Tällaisia johtajia olivat ja ovat mm. Jabloko-puolueen Grigori Javlinski ja Liberaalidemokraattien Vladimir Zhirinovski.
Putinin aikana uusia puolueita ei ole enää perustettu entiseen tapaan. Puolueen perustaminen ja medianäkyvyys vaativat nykyään suuria rahasummia, eivätkä Venäjän rahamiehet halua riskeerata bisneksiään ja kenties henkeään politiikan kentillä. Hodorkovskin jäljet pelottavat.

Aloite uusien puolueiden suhteen näyttääkin siirtyneen ruohonjuuritasolta (mikäli se on siellä koskaan ollutkaan) hallitustasolle. Tarkkailijoiden mielestä Kremlin ideana on luoda Venäjälle kaksipuoluejärjestelmä Amerikan malliin. Päämäärän saavuttamiseksi Isänmaa (Rodina), Elämä (Zhizn) ja Eläkeläisten puolue (Pensionery) yhdistettiin vuoden 2006 lopussa ja uusi puolue sai nimen Oikeudenmukainen Venäjä (Spravedlivaja Rossija). Puoluetta alettiin heti kutsua ‘eserräksi’ ehkä muistumana tsaarinaikaiseen Sosialistivallankumoukselliseen puolueeseen.
Kaksipuolueajattelussa Oikeudenmukaisesta Venäjästä on tarkoitus kehittää vasemmistolainen puolue, jonka poliittiset linjaukset olisivat lähellä länsimaista sosialidemokratiaa. Nykyinen valtapuolue Yhtenäinen Venäjä (Jedinaja Rossija) taas edustaisi porvarillista ajattelua, jonka esikuvana olisi Britannian konservatiivinen puolue tai USA:n republikaanit.
Kaksipuoluejärjestelmään siirtymistä edesauttaa se, että äänikynnystä vaaleissa on pikkuhiljaa hilattu ylöspäin. Pietarin kaupunkiduuman vaaleissa maaliskuussa äänikynnys oli 7 prosenttia.

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply