Venäjän arvoitus

Minkälainen on käsikirjoitus, jota Venäjä tarjoilee maailmalle ja myös meille, kyseli porilainen kirjailija Juha Seppälä kolumnissaan Satakunnan Kansassa helmikuussa 2007. Milloin mikäkin taho korostaa, että Suomen pitäisi terävöittää Venäjän politiikkaansa ja pyrkiä selvittämään, mitä siellä tapahtuu todella. Suomalaisyhtiöt painavat itänaapuriin sen valtavan markkinan perässä ja luottavat siihen, että Venäjälle uskaltaa panostaa ainakin kansallisesti ”vaarattomilla” toimialoilla kuten rakentamisessa ja kaupassa. Me emme ymmärrä Venäjää, emme tiedä siitä paljon. Ikävä kyllä me emme voi lähettää ketään Venäjälle ottamaan arvoituksesta selkoa.

Jotakin valtavan Venäjän tuntemattomuuden syvyydestä kertoo sekin että HS:n ideologian tuoreudesta ko. alalla vastaavat Brezhnevin kaudella UKK:n kabineteissa vaikuttanut Max Jakobsson (s.1923) ja vuosia eläkkellä ollut Olli Kivinen, kommentoi Heikki Rönkkö. Miksi puhutaan Venäjästä ja Suomesta, päinvastoin kuin esimerkiksi Alberto Moravia, joka jo 30-luvulla puhui Igorista, Georgesta, Isabellesta jne sen sijaan että olisi puhunut Venäjästä, Englannista tai Ranskasta? Ikäänkuin Venäjä olisi Suomelle samaa kuin “enemmistö” on “vähemmistölle” Suomessa — alitajunta tai uhka. Ehkäpä se onkin noin. Ainakin selittäisi miksi ns. valtaeliitti meillä koko ajan höpöttää turvallisuudesta — omastaan, Rönkkö kirjoitti.

Venäjäkeskustelun ongelmat ovat siinä, että 1) Venäjästä puhutaan usein yhtenä kokonaisuutena, joka on vain putinistinen illuusio (ja toki hänen vilpitön kolonialistinen halunsa), kun katsotaan sitä kansojen rikkautta edes hieman lähempää, ja 2) Venäjästä puhutaan käsitteistöllä, jota venäläiset eivät milloinkaan käyttäisi, jolloin tehdään täysin vääriä johtopäätöksiä, kommentoi puolestaan Ville-Juhani Sutinen Seppälän nyt jo suljetussa verkkopäiväkirjassa.

http://www2.satakunnankansa.fi/blogit/juhaseppala/2007/02/venaejaen_arvoitus.html

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply