Venäjän maan alla

Sunnuntaina 01.02.2009 Sompasaaren uudella sosiaalikeskuksella on harvinainen mahdollisuus nähdä kaksi dokumenttielokuvaa Venäjän ruohonjuuritason liikkeistä: vuonna 2008 valmistunut “Antifasistin ääni” ja vuonna 2006 valmistunut “No Pasaran”.

Näistä ensimmäistä ei ole koskaan ennen esitetty julkisesti Suomessa, ja jälkimmäinenkin filmi on esitetty vain kerran. Paikalla on myös yksi “Antifasistin ääni” -elokuvan tekijöistä, jolle voi esittää paikan päällä kysymyksiä.

Elokuvanäytös alkaa klo 18:00, ja toista dokumenttia päästään katsomaan siis n. 19:45. Elokuvat ovat venäjäksi, mutta niissä on englanninkieliset tekstit.

Sompasaaren sosiaalikeskuksen osoite on Kyläsaarenkatu 11. Sinne pääsee helposti jalan Kalasataman metroasemalta. Keskus sijaitsee noin puolessa matkassa metroasemalta kierrätyskeskukselle.

Tietoa elokuvista:

Antifasistin ääni (01.02.2009 klo 18:00)
Ohjaus, tuotanto, tutkimus ja kuvaus: kollektiivi “Deti Bakunina”
Kesto: 76 min.
Venäjä, 2008

Antifasistin ääni -dokumentti on ensimmäinen aktivistien itsensä tekemä dokumentti Venäjän uudesta antifasistisesta liikkeestä. Ääneen pääsevät niin kansalaisjärjestöjen toimijat kuin myös radikaalit ruohonjuuritason aktivistit kolmesta kaupungista – Moskovasta, Pietarista ja Siperian Irkutskista. Elokuvassa on äänessä myös 19.01.2009 Moskovassa murhattu ihmisoikeuslakimies Stanislav Markelov.

No Pasaran! (01.02.2009 n. klo 19:45)
Ohjaus, tuotanto, tutkimus ja kuvaus: Vadim Ligatchev
Kesto: 73 min.
Venäjä, 2006

Dokumentti kertoo ympäristöprotestikampanjasta Venäjällä Azovin kaupungissa kesällä 2003. Azovin asukkaat yhdessä Rainbow Keepers ja Autonominen toiminta -järjestöjen kanssa puolustavat oikeuksiaan puhtaaseen ympäristöön ja taistelevat metanolin rahtausterminaalin rakentamista vastaan. Tämä dokumentti on kuvaus lähes kaksi kuukautta kestäneestä protestileiristä.

Radikaali protestitoiminta (tiesulut ja mielenosoitukset), ihmisten liikekannallepano, leirin elämä sekä aktivistien ja paikallisten asukkaiden suhteet ovat videokameran kohteena. Katsojista tulee dramaattisten tapahtumien osallisia. “Protestikarnevaalin” erityinen tunnelma saa valtaansa myös dokumentin sankarit.

Dokumentti on aikaisemmin esitetty Suomessa Viscult 2006-festivaaleilla Joensuussa.

Lisätietoa: putin187 miukumauku riseup piste net

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply