Venäjä 2017: kolme skenaariota

Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan Venäjästrategia-seminaarissa 25. tammikuuta 2007 julkaistiin teos Venäjä 2017 – kolme skenaariota.

Hanna Smith kirjoittaa teoksessa Venäjän ulkopolitiikasta ja oikeusvaltiosta:

Neuvostoliiton hajottua lähes kaikki yhteiskunnan ja hallinnon alueet joutuivat myllerrykseen, niin myös ulkopolitiikka. Yhdessä yössä yksi valtio katosi ja toinen tuli tilalle. Ihmiset säilyivät kuitenkin samoina valtion virastoissa ja hallinnossa.

Neuvostoliiton hajoaminen nähtiin lännessä demokratian ja markkinatalouden voittona. Länsi oli voittanut kylmän sodan. Neuvostoliitto oli ollut maailman toinen supervalta. Historiallisesti se on kuulunut eurooppalaisten suurvaltojen joukkoon.

Uuden Venäjän federaation synty tarkoitti kuitenkin sitä että Venäjän oli löydettävä paikkansa maailmanpolitiikassa uudelleen

***

Kun Neuvostoliitto hajosi, yleinen oletusarvo oli että markkinatalous veisi menneen pois ja toisi toimivat lait ja oikeusjärjestelmän mukanaan.

Kehitys Venäjällä ei kuitenkaan ole edennyt niitä kaavoja noudattaen mikä oletusarvo lännessä oli. Venäjän tulevaisuuden kannalta oikeusvaltiokäsite on kuitenkin keskeinen.

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply