Venäjän valtio vastuussa neljän tshetsheenin murhasta

Euroopan Ihmisoikeustuomioistuin on todennut Venäjän sotajoukot syyllisiksi tshetsheeninaisen ja hänen kolmen perheenjäsenensä kuolemaan toukokuussa 2003.

Tapettu nainen oli tätä ennen tehnyt kantelun Ihmisoikeustuomioistuimelle, ja hänen murhansa lienee kosto siitä toimesta. Tshetsheniasta löytyy useita vastaavia tapauksia, joissa ihmisoikeustuomioistuimen puoleen kääntyneitä tshetsheenejä on tapettu tai he ovat “kadonneet” ihmisten ilmoilta.. Muun muassa Amnesty International on useaan otteeseen kiinnittänyt asiaan huomiota.

 Zura Bitiyeva, joka itse toimi paikallisena ihmisoikeusaktivistina, oli tehnyt kantelun Venäjän valtiota vastaan epäinhimmillisestä kohtelusta pidätyksensä yhteydessä tammikuussa 2000. Kolme vuotta myöhemmin Venäjän erikoisjoukkojen sotilaat hyökkäsivät Bitiyevan kotiin keskellä yötä. Bitiyevan tytär, joka onnekseen yöpyi naapuritalossa, kuuli 6 tai 7 laukausta. Kun sotilaat olivat poistuneet talosta, sieltä löytyivät kuolleina – päähän ammuttuina – äidin lisäksi myös isä, veli ja eno. Tytär, joka sittemmin on saanut turvapaikan Saksasta, valitti tapahtuneesta ihmisoikeustuomioistuimelle. Tuomioistuin totesi että Venäjän valtio on vastuussa tapahtuneesta, joka vakiintuneen tavan mukaan on jäänyt kokonaan tutkimatta, eikä syyllisiä siis ole löydetty.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on osoittautunut ainoaksi mahdollisuudeksi tshetsheeneille saada oikeutta, sillä oikeusvaltiona Venäjä seisoo hyvin hataralla pohjalla. Ihmisoikeusloukkauksia tutkitaan Venäjällä hyvin harvoin edes nimellisesti, ja siitä syystä rikosten tekijöille on syntynyt jopa ylimielinen tuomitsemattomuuden ilmapiiri, jonka turvin sotilaat ja “erikoisjoukot” voivat vapaasti syyllistyä murhiin, raiskauksiin, varkauksiin jne. ilman riskiä seuraamuksista.

Venäjä yleensä maksaa uhreille tuomioistuimen määräämät sakot – Bitiyevan tyttärelle 100.000 euroa. Venäjä on kuitenkin sitoutunut myös siihen, että langettavien tuomioiden tapaukset selvitetään kotimaassa, ja sellaista ei ole vielä koskaan tapahtunut. Tämä asia tullee kohtapuolin Euroopan Neuvoston ministerineuvoston käsittelyyn.

Lue Bitiyevan tapauksesta lisää Foorumin englanninkielisillä sivuilla: http://www.finrosforum.fi/?p=174&language=en

Oikeuden tuomio on luettavissa täältä: http://tinyurl.com/26cags

.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply