Venäläisiä kylässä !

humanrightsabuse.jpgUseita venäläisiä ihmisoikeusaktivistia vierailee Helsingissä ensi viikolla. Yleisötilaisuuksia järjestetään seuraavasti:

  • Aleksei Kozlov Helsingissä tiistaina 29.1.2008 klo 16-18 Rikhardinkadun kirjastossa. Järjestäjänä Vihreät.
  • Juri Dzhibladze keskiviikkona 30.1.2008 klo 14 -17, Vanhassa Ylioppilastalossa. Järjestäjänä Solidaarisuus.
  • Juri Dzhibladze ja Anna Sevortjan perjantaina 1.2.2008 klo 14-16 Aleksanteri-instituutissa.

Seuraavassa järjestäjien kutsut.

Aleksei Kozlovin vierailu 28.-31.1.2008

Venäläinen ihmisoikeusaktivisti  Aleksei Kozlov saapuu Vihreiden vieraaksi Helsinkiin tammikuun viimeisellä viikolla. Kozlov esittelee kansanedustajille Helsingissä raporttia, joka käsittelee järjestäytymisvapauden ja kokoontumisvapauden toteutumista Venäjällä.

Matkallaan hän puhuu myös vihreiden järjestämissä keskustelutilaisuuksissa Venäjän tilanteesta ja maan ihmis- ja kansalaisoikeuksista ma 28.1. Kotkassa sekä ti 29.1. Helsingissä.

Aleksei Kozlov on tutkija, oppositioaktivisti ja GROZA(Green Alternative) -järjestön puheenjohtaja, Yleisvenäläisen kansalaiskongressin koordinaatiokomitean sekä Venäjän ihmisoikeusasiamiehen asiantuntijaneuvoston jäsen.

Kutsu: Kansalaisyhteiskunnan tulevaisuus Venäjällä?

Tiistaina 29.tammikuuta, klo. 16-18 Rikhardinkadun kirjasto, Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki

Millainen on kansalaisyhteiskunnan tulevaisuus Venäjällä? Poliittisen opposition ja kansalaisjärjestöjen toiminta on vaikeaa ja vaikeutumassa, kuten viimeaikaiset väkivallanteot ja erityisesti parlamenttivaaleja edeltävä aika osoittivat. Järjestöjen saama ulkomainen rahoitus on vähenemässä. Muun muassa Britannian kulttuuri-instituutti British Council on viranomaisten painostuksen vuoksi sulkenut toimistonsa Jekaterinburgissa ja Pietarissa. Maaliskuussa Venäjällä järjestetään presidentinvaalit, miten ne vaikuttavat tilanteeseen?

Venäjän vihreitä edustava oppositioaktivisti  Aleksei Kozlov  esittelee tilaisuudessa Venäjän kansalaisoikeusloukkauksia käsitteleviä raportteja.

Keskustelussa ovat mukana myös Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sekä yksi Toinen Venäjä -koalition toiminnanjohtajista, kiellettyä Kansallista bolshevikkipuoluetta edustava Andrei Dmitriev.

Vihreiden järjestämää tilaisuutta emännöivät kansanedustajat Heidi Hautala ja Anni Sinnemäki.

Tilaisuuden kieli on englanti.

Solidaarisuus kutsuu paneelikeskusteluun 30.1.

Ihmisoikeudet ja Venäjä – mahdoton yhtälö?

Keskiviikkona 30.1. klo 14 -17, Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisali, Helsinki

Ihmisoikeudet ovat viime aikoina jääneet Venäjällä taka-alalle, kun valtaapitävien ote kansalaisyhteiskunnasta on tiukentunut. Yhteiskunnan keskeiset instituutiot ovat yhä voimakkaamman ohjauksen kohteena. Kansalaisten kokoontumis- ja mielipiteenvapauksia on rajoitettu. Venäjällä on jälleen poliittisia vankeja neuvostoajan tapaan.

Mitä kuuluu Venäjän ihmisoikeusliikkeelle? Entä mitä ihmisoikeuksien toteutuminen naapurissa edellyttää? Mikä on nyt ETYJ:n nykyisen puheenjohtajamaan Suomen vastuu Venäjän ihmisoikeuskehityksestä?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Solidaarisuuden järjestämässä paneelikeskustelussa, jonka päävieraita ovat kaksi moskovalaista aktivistia: toimittaja ja nyky-Venäjän poliittisia järjestelmiä tutkiva Anna Sevortjan sekä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden asiantuntija, moskovalaisen Demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiskeskuksen johtaja Juri Dzhibladze. Keskustelussa ovat mukana myös Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen, suurlähettiläs Jaakko Blomberg sekä toimittaja Outi Parikka. Tilaisuuden avaa toimittaja Airi Leppänen ja keskustelua johdattelee Solidaarisuuden puheenjohtaja Tarja Kantola.

Viime syksynä Anna Sevortjan ja Juri Dzibladze kokosivat yhdessä suomalaisen toimittajan Airi Leppäsen kanssa kirjan Venäjän ihmisoikeusliike (Gaudeamus), jonka Solidaarisuus julkaisi yhteistyössä moskovalaisen Demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiskeskuksen kanssa.

Tervetuloa! Miia Nuikka, toiminnanjohtaja, Solidaarisuus

Vastaus osallistumisesta pyydetään ystävällisesti ilmoittamaan tiistaihin 29.1. mennessä salla.saarinen@finsolid.fi tai puh. (09) 7599 7313.

Aleksanteri-instituutin iltapäiväseminaari 1.2

“MINNE MENOSSA, VENÄJÄN KANSALAISYHTEISKUNTA?”

Perjantaina 1.2. klo 14-16, Aleksanteri-instituutti (Unioninkatu 33), kokoushuone (2. kerros)

Seminaarissa keskustellaan venäläisen kansalaisyhteiskunnan ja demokratian  nykytilasta. Miten kansalaisjärjestöt näkevät toimintamahdollisuutensa?  Miten uusi kansalaisjärjestölaki on vaikuttanut järjestöjen toimintaan?  Miten sanavapaus ja ihmisoikeuden toteutuvat nyky-Venäjällä? Entä miltä  näyttää kansalaisyhteiskunnan tulevaisuus Venäjän tulevien presidentinvaalien valossa?

Tilaisuudessa alustavat moskovalaiset ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijat:

  • Johtaja Juri Dzhibladze, Demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiskeskus: Civil society, NGOs and Prospects of Democracy in Russia
  • Toimittaja, tutkija Anna Sevortjan: Human Rights Situation and Freedom of Speech in Russia

Seminaarin järjestävät Helsingin yliopiston Sosiologian laitos ja Aleksanteri-instituutti.

Lisätietoja: Suvi Salmenniemi, p. 09 191 24610; suvi.salmenniemi@helsinki.fi.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply