Verkkouutisten suosio kasvussa Venäjällä

Verkkouutisten suosio kasvussa Venäjällä

Yhä useampi venäläinen hankkii uutisensa internetistä. Sen sijaan enää vain venäläisten vähemmistö katsoo valtion valvonnassa olevia televisiouutisia. Venäjällä käydäänkin keskustelua internetin valvonnan kiristämisestä.

Uuden kyselytutkimuksen perusteella televisiouutiset menettävät asemiaan venäläisten uutislähteenä.

IBM Institute for Business Value ja venäläinen Romir-mielipidetutkimuslaitos ovat muun muassa Moskovassa ja Pietarissa tekemässään kyselyssä saaneet selville, että venäjänmaalaisista enää vain 30 % katsoo uutisensa televisiosta.

Internetiä käyttävistä venäläisistä vain vaivaiset 2 % käyttää uutislähteenään televisiota, joka tunnetusti on Kremlille uskollinen.

Internetin käyttäjien enemmistö hakee uutisensa nimenomaan verkosta.
Internetiin nojaaville venäläisille televisio on enää vain viihteen tarjoaja.

Internet ilmaisukanavana yleistyy

Venäläiset pitävät jo ahkerasti omia kotisivujaan ja blogejaan, jotka täyttyvät myös ajankohtaisten tapahtumien kommentoinneista.

Venäjän suurin yksityinen pankki on päättänyt ryhtyä sponsoroimaan erityisesti nuorten suosimaa nettipäiväkirjasivustoa hankkiakseen itselleen myönteistä verkkonäkyvyyttä.

Internetin käyttötiheys on Venäjällä vielä länsimaita jäljessä. Erään kyselyn perusteella venäjänmaalaisista vasta alle 20 prosenttia käyttää internetiä.

Valtion tavoitteena on kuitenkin on kuroa lännen internet-etumatka umpeen muutamassa vuodessa.

Epävirallisena presidenttiehdokkaana pidetty ensimmäinen varapääministeri Dmitri Medvedev on luvannut, että tämän vuoden loppuun mennessä jokaisessa Venäjän koulussa on internetyhteys.

Valvonnan kiristyminen pelottaa

Tämän tästä Venäjän vallanpitäjät heittelevät julkiseen keskusteluun avauksia, että internetin valvontaa tulisi tehostaa, koska verkossa levittävät sanomaansa terroristit ja muut ääriliikkeiden edustajat.

Tällaisten ehdotusten vastustajat huomauttavat, että Venäjän vallalla on taipumus leimata ääriaineksiksi vallanpitäjien arvostelijat ja että jos verkkoa aletaan suitsia, venäläisten verkossa tapahtuvaa esteetöntä mielipiteiden vaihtoa eli blogosfääriä uhkaa tukehtuminen.

YLE Uutiset

Julkaistu 20.06.2007, klo 07.12.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment
  1. Paljastavaa – ajattelevat ihmiset eivät viitsi enää katsoa läpinäkyvää propagandaa – 20 % internetin käyttäjiä ovta se koulutettu aktiivinen “kehityksen moottori” – osoitus tän poliittisen jääkauden toivottomuudesta jälleen!

    Jukka

Leave a Reply