Viisumiviive haittaa Venäjän-bisnestä

Suomalaisten liiketoiminta Venäjällä kasvaa, mutta monen yrityksen aikataulut pettävät ja toimitukset myöhästyvät viisumivaikeuksien tähden, kirjoittaa Talouselämä.

Turistiviisumin Venäjälle saa yhä viidessä arkipäivässä, jos asiat ja paperit ovat kunnossa. Bisnesmatkustajien tarvitsemien monikertaviisumien saaminen on venähtänyt useisiin viikkoihin. Pikaviisumeita ei saa enää lainkaan.

Venäjä ja Euroopan unioni allekirjoittivat toukokuussa Samaran huippukokouksessa viisumisopimuksen, joka lupasi nopeutta viisumien käsittelyyn. Sopimus tuli voimaan kesäkuun alusta.

Vanhan käytännön mukaan Venäjän maahantuloviranomaiset tutkivat monikertaviisumin hakemuksen. Uusi sopimus siirtää tutkinnan ja päätösvallan konsulaateille.

Nopea käsittely edellyttää, että venäläinen osapuoli, esimerkiksi kutsun esittänyt yritys, toimittaa konsulaatille lausunnon, jossa se puoltaa viisumin myöntämistä. Toistaiseksi nopea käsittely on ollut teoriaa. Matkatoimistot ovat pyytäneet ulkoministeriötäkin apuun.

Talouselämä, 14.09.2007
http://www.talouselama.fi/docview.do?f_id=1224217.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply