Yhtenäinen Keskusta?

Keskustan varapuheenjohtajat, ympäristöministeri Paula Lehtomäki ja kansanedustaja Tuomo Puumala osallistuvat Yhtenäinen Venäjä -puolueen puoluekokoukseen torstaina 20.11.2008 Moskovassa. Keskustan tiedotteen mukaan Lehtomäki ja Puumala tapaavat puoluekokouksessa Venäjän poliittista johtoa.

Vierailu on osa pyrkimystä laajentaa Keskustan kansainvälisiä puolueyhteyksiä. Tiedote rinnastaa suhteiden tiivistämisen Vladimir Putinin johtamaan Venäjän valtapuolueeseen Keskustan pyrkimykseen tiivistää suhteitaan Yhdysvaltain demokraattiseen puolueeseen sekä Itämeren alueen liberaali- ja keskustalaisiin puolueisiin.

Keskustan kanssa Kremlin punaisella matolla askeltavat myös Kokoomus ja SDP. Kokoomus solmi puoluesuhteet Yhtenäiseen Venäjään jo Ville Itälän kaudella, pian toisen Tshetshenian sodan jälkeen. SDP on aktiivisesti lähestynyt Kremlin “apupuoluetta” Oikeudenmukaista Venäjää. Myös Vasemmistoliitto on etsimässä virallisia puolueyhteyksiä Venäjällä.

Puoluesuhteita solmiessaan Suomen johtavat poliittiset puolueet näyttävät hakevan yhteyksiä vallan käytäviin, sen sijaan, että solmisivat suhteita kansanvaltaa ja sananvapautta varauksetta puolustavien poliittisten voimien kanssa. Jäsenkunnan soisi vaativan puolueidensa johdon artikuloivan, mitä tällaisilla yhteyksillä haetaan.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly
One Comment
  1. Keskustalla eli Maalaisliitolla on kunniakkaat perinteet Venäjän valtapuolueiden hännystelyssä.

    Mikko Metsämäki ja Petteri Nisula kirjoittavat teoksessa Aktivistit – suomalaisten kansalaisliikkeiden tarina (Edita 2006) Energiapoliittisen yhdistyksen EVY:n alkutaipaleesta ja myös eräistä nykykeskustalaisista broilereista. Siteeraan otteen (s. 249):

    “EVY:n Laivanvarustajan kylmissä kellaritiloissa hytisivät pikkutakeissaan muun muassa keskustalaiset nuoripolitiikot Matti Vanhanen ja Esa Härmälä. Heidän keskeinen toiveensa oli, ettei ydinvoiman vastaista kampanjaa tulkittaisi neuvostovastaiseksi”.

Leave a Reply