Yritys kulttuurien väliseksi kumppanuudeksi

Media_httpwwwsavukeid_srefz

Virossa asuu suuri venäläisvähemmistö. Tilastojen mukaan siihen kuuluu noin 92 600 henkilöä eli melkein seitsemän prosenttia maan kokonaisväestöstä. Oikea määrä on paljon suurempi, sillä suurin osa Viron yli sadasta tuhannesta "ei-kansalaisesta" on käytännössä venäläisiä.

Näin suuri vähemmistöryhmä ei voi olla vaikuttamatta pienen maan kulttuuriin. Venäjää puhuu äidinkielenään yli 25 prosenttia Viron asukkaista, vaikka viro onkin maan ainoa virallinen kieli. Yksikielisyys johtaa ongelmiin, ja virolaiset ja venäläiset ovat jatkuvassa nokkapokassa keskenään.

Igor Kotjuh (s. 1978) on vironvenäläinen kirjailija. Hän kirjoittaa pääasiassa venäjäksi. Kotjuhilla on venäläiset sukujuuret, mutta hän on syntynyt virolaisessa Võrun kaupungissa. Hän pyrkii olemaan eri kulttuureja ja kieliä yhdistävä henkilö. Hän on myös julkaissut runoja viroksi.

Yritys kumppanuudeksi on ensimmäinen Kotjuhin suomennosvalikoima. Kirja on merkkitapaus, sillä Kotjuhia ei ole tätä ennen julkaistu edes suomalaisissa lehdissä. Käännöksistä vastaavat Jukka Mallinen ja Hanna Samola, jotka ovat kuin kotonaan Kotjuhin runojen maailmassa.

http://www.kiiltomato.net/?rid=2037

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply