Yttrandefriheten kan inte mördas

Kallelse till demonstration med anledning av dråpet på Magomed Jevlojev, ägare till den oberoende nyhetsportalen Ingushetiya.ru

Tid: torsdag 4 september 2008 kl. 17.00
Plats: framför ryska ambassaden, Fabriksgatan 1, Helsingfors

Det ingusjiska inrikesministeriets trupper anhöll Magomed Jevlojev den 31 augusti när han anlände från Moskva till flygfältet i Magas. Jevlojev kastades ut ur en polisbil framför ett sjukhus i Nazran. En kula hade genomborrat hans tinning. Jevlojev dog på operationsbordet.

Jevlojevs största insats bestod i att försvara laglighet och grundlagsenliga rättigheter för alla medborgare i republiken Ingusjien. Han tog avstånd från den våldsvåg som sköljde över landet. Han var en fredens man i en region som plågas av ständiga och okontrollerbara konflikter.

Jevlojev ansåg sig inte vara oliktänkare, utan ansåg att det bara är hans skyldighet att så sanningsenligt som möjligt rapportera om det som sker i republiken. Tack vare hans stora mod kunde ingusjierna berätta för världen om om den laglöshet som råder i republiken.

Vi vill uttrycka vårt djupa deltagande med Magomed Jevlojevs familj och vänner. Vi hedrar Jevlojevs minne med ljus och korta tal.

Demonstrationen ordnas av Finsk-ryska medborgarforumet, Amnesty International i Finland, Fredskämparna i Finland, Finlands Fredsförbund, Finlands PEN och Electronic Frontier Finland.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInVKWordPressBlogger PostLiveJournalTumblrTelegramWhatsAppSMSEmailGoogle GmailOutlook.comMail.RuPrintFriendly

Leave a Reply